Zenica

FOTO: Zeničani i ove zime na starim kotlovima, rad nove toplane planiran početkom 2021. godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Zeničani i ove zime na starim kotlovima, rad nove toplane planiran početkom 2021. godine – Radovi na izgradnji Toplane u Zenici uprkos pandemiji koronavirusa teku planiranom dinamikom, a Zeničani će se novim sistemom grijati tek početkom 2021. godine.

Iako se u krugu kompanije ArcelorMittal Zenica na izgradnji Toplane radi ubrzanom dinamikom, do kraja ove godine će se raditi s postojećim kotlovima s obzirom na to da sezona grijanja počinje 15. oktobra, dok će u prvom kvartalu 2021. godine početi grijanje grada s novim gasnim kotlovima.

Izgradnja zeničke Toplane počela je u januaru 2019. godine, a projekt je dogovoren prije tri godine s potpisnicima u prvom planu kompanijom ArcelorMittal Zenica koja u ovom projektu sudjeluje s 50-postotnim učešćem, Gradom Zenicom kao 20-postotnim učesnikom te finskim kompanijama koje učestvuju s po 15 posto kapitala.

Sredstva su većinskim dijelom osigurana preko Evropske banke za obnovu i razvoj, čak 80 posto, dok je ostalih 20 posto osnovni kapital projekta. Direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta u obraćanju javnosti je kazao kako je ovaj projekt izuzetno važan za ArcelorMittal i Zenicu te da ga EBRD smatra ujedno i zelenim projektom.

“Višestruke su koristi koje uključuju zaštitu okoliša čime će SO2 iz pogona Energetike biti smanjena. Također, grijanje u gradu će biti stabilno što je veoma bitno za Zenicu, a doći će i do smanjenja troškova, uštede energenata i zaštite životne sredine”, pojasnio je Mehta.

Pojasnio je da je ugovor s Gradom Zenicom potpisan na sedam godina što znači da će građani Zenice imati nepromijenjenu cijenu grijanja u narednih sedam godina.

“Od 2021. godine ćemo imati stabilno grijanje i stabilnu energiju na raspolaganju za ArcelorMittal Zenica. Ovaj projekt je dobro osmišljen i jedan je od najboljih za energiju, očuvanje okoliša i hvala svima koji su nam pomogli da ovaj projekt postane stvarnost”, zaključio je Mehta.

Šef operacije u kompaniji AMZ na poslovima Toplane Zenica Emir Krgo je pojasnio kako je koronavirus otežao izvođenje radova, ali da su na najbolji način uz koordinaciju i organizaciju organizovali rad pet-šest firmi na jednom mjestu.

Vanjski cjevovodi za paru završeni su u 95-postotnom obimu, a očekuje se da će kotlovi proizvoditi paru od decembra ove godine. Međutim, s obzirom na to da grijna sezona počinje 15. oktobra građani Zenice će se grijati do prvog kvartala 2021. po starom sistemu grijanja, a zvanični datum kada će biti osposobljen novi sistem grijanja grada još nije poznat.

E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno