Politika

Kandidat za Gradsko vijeće: Zdenko Kolak o izborima, položaju Hrvata, stanju u Zenici…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kandidat za Gradsko vijeće: Zdenko Kolak o izborima, položaju Hrvata, stanju u Zenici…

  1. Zbog čega odluka za kandidiranje za Gradsko vijeće Zenica?

Svjedoci smo da se Zenica danas nalazi u prijelomnom, povijesnom trenutku, a posebno za hrvatski narod koji nestaje sa ovih prostora. Hrvat sam, poduzetnik i domoljub, volim svoju Zenicu i uvijek sam si postavljao pitanje kako ja mogu doprinijeti boljitku svog naroda i svoje Zenice.
Dugo sam privatni poduzetnik, a ovo vrijeme za biznis nikada nije bilo izazovnije. Iako je činjenica je da se od rata puno toga napravilo u Zenici, to nije dovoljno, a naročito se sada trebamo svi usmjeriti na pakete rješenja kojima moramo zaštititi male biznise, sačuvati radna mjesta, poboljšati poduzetničku klimu i perspektivu, raditi na uproštavanju papirologije za registraciju firmi, stimulisati poljoprivredu, pokretanje vlastitih biznisa, povećati zaštitu mladih, zaštitu trudnica i porodilja, ponuditi nova radna mjesta, stimulisati i subvencionirati obitelji s djecom, vratiti zdravstvenu zaštitu djece na viši nivo kroz dječiji dispanzer do najmanje 14 godina života, vratiti i osnažiti sportska i kulturna udruženja Grada, a naročito ona Hrvatska. Ima još mnogo konkretnih, nagomilanih problema i neriješenih pitanja, a osim ovih zajedničkih kako napraviti bolji i dostojanstveniji život za građane Zenice, meni je važno kako riješiti pitanja hrvatskog naroda u Zenici. Želim da se naš glas čuje, da konačno imamo svojeg predstavnika u Gradskom vijeću, želim da se borim za ostvarivanje pune, stvarne i institucionalne ravnopravnosti i jednakosti Hrvata s drugim konstitutivnim narodima u gradu i državi. Iz ovog razloga odazvao sam se zajedničkoj listi HNS-a na kojoj sam pod rednim brojem 3. Lista nosi jednu novu, pozitivnu energiju, kvalitetne kandidate, a ja osobno sam spreman uložiti svoje znanje, vještine i zauzeti krajnje odgovoran stav u rješavanju problema i pitanja Hrvata i svih građana Zenice. Već godinama u gradskom vijeću nemamo svojeg predstavnika, ovo je zadnji tren u kojem to moramo promijeniti.

2.Kako ocjenjujete život u Zenici i šta bi, prema Vašem mišljenju, naredna vlast trebala da uradi?

Sve se lošije živi u Zenici i to je činjenica. Uvjeren sam da su nam za bolji život neophodne ozbiljne strukturalne promjene i veliki zaokreti. Svi moramo sve svoje resurse usmjeriti na načine kojim ćemo najbrže i najbezbolnije prebroditi ovo teško razdoblje gospodarske besperspektivnosti i pogoršane zdravstveno epidemiološke situacije. Također, trebamo biti svjesni da promjene ne mogu donijeti oni koji su i kreirali ovaj nepovoljan ambijent. Za promjene su potrebni novi ljudi, hrabri i pametni, a siguran sam da će to prepoznati naši birači ne samo u hrvatskom biračkom tijelu nego i šire. Naša obećanja građanima Zenice nisu nasmijana lica s plakata i prazne riječi. Naša obećanja su jednostavna, zasučimo rukave, radimo pošteno u interesu svakog našeg čovjeka, vratimo naše temeljne ljudske, nacionalne i kulturne vrijednosti, zaštitimo socijalne kategorije, borimo se za radna mjesta i poduzetništvo, ponudimo mladima perspektivu i ostanak u svome gradu. To nije brz proces, niti se učinjene štete mogu sanirati za kratko vrijeme, ali je potrebno da konačno svi guramo lokomotivu u istome pravcu, a ne kao do sada, svatko na svoju stranu, odnosno pojedinci u svoj džep…

3.Kakav je položaj Hrvata u Zenici?

Hrvati Zenice nisu zadovoljni sa svojim statusom. Teško nam je razumjeti da je u gradu u kojem smo rođeni i društvu koje sebe naziva demokratskim moguće tako grubo izigrati prava jednog cijelog konstitutivnog naroda. Naime, dovoljno je pogledati broj uposlenih Hrvata u Gradskoj upravi i javnim poduzećima i sve je jasno. Takođe, jasne su i dugogodišnje manipulacije sa pozicijom Predsjedavajućeg gradskog vijeća. Iz koje stranke će se opet naći netko ko će se izjasniti kao Hrvat, u isključivom interesu da otme poziciju i ne uradi ništa za narod koji ovdje izumire?. To zaista mora prestati. Gledajući liste evidentno je da se neke političke stranke ponovo spremaju na istu stvar kada je u pitanju izbor Predsjedavajućeg gradskog vijeća, ali se nadamo da ćemo imati barem malo obzira i obraza jedni prema drugima. Kad su u pitanju prava naroda, ne smije biti zloupotreba na štetu zeničkih Hrvata. To nikada nije bilo u duhu Zeničana pa i u mnogo gorim vremenima, cijenilo se, čuvalo i poštovalo. Pravila su se znala. Mi smo konstitutivan i ravnopravan narod u Zenici i BiH, ukoliko uđem u GV za to ovu ravnopravnost ću se i boriti.
Očekivali smo priznajem mnogo i od aktuelnog gradonačelnika, da će imati snage i uhvatiti se u koštac sa ovom nepravdom, ali od sitnih infrastrukturnih rješenja i upošljavanja minornog broja Hrvata nije se dalje odmakao. Nema političke volje da se iskreno riješe ovi problemi. Zašto je to tako, meni je neshvatljivo, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da se mnogi kunu u multietničku i jednakopravnu BiH, ali u stvarnosti vidimo da je to samo deklarativno.

Na kraju, koristim ovu prigodu i pozivam sve građane Zenice, a posebno Hrvate koji imaju pravo glasa, da izađu na izbore 15.11. Ne možemo čekati još 4 godine i provesti ih bez svojeg predstavnika u vijeću. Ukažimo povjerenje zajedničkoji listi HNS-a, u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama izađimo na birališta. Molim vas dajte svoj glas i povjerenje onima koji će znati zastupati vaše interese u gradskom vijeću Zenice, neka to budu najsposobniji kandidati liste HDZ BiH-HDZ1990. Hvala.

Zdenko Kolak, kandidat HNS-a za GV Zenica

DIREKTNO



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno