Info

Kampanja BIHAMK-a: Autosjedalice za sigurnost djece tokom vožnje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kampanja BIHAMK-a: Autosjedalice za sigurnost djece tokom vožnje – Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) najavio je za utorak saobraćajno-preventivnu kampanju ‘Sigurno vezani u vozilu’, koja se odnosi na korištenje dječijih auto sjedalica. Planirano je da kroz simulaciju saobraćajnih nesreća, korištenjem Simulatora sudara, ukažu na značaj korištenja sistema dječije zaštite.

– Planirana je i podjela informativno-edukativnih letaka, naljepnica i majica. U okviru digitalne kampanje, na web stranici BIHAMK-a, Facebooku, Youtube kanalu BIHAMK-a i drugim vanjskim web stranicama, bit će prikazani video spotovi koji govore o riziku nekorištenja sistema dječije zaštite u vozilu. Pripadnici MUP-a upozoravat će vozače-roditelje na zakonsku obavezu vezivanja pojaseva i korištenja dječijih autosjedalica – navode iz BIHAMK-a.

Upozoravaju da bi značajan broj djece (80 posto stradalih) mogao biti spašen kad bi koristili jedini sistem zaštite djece u vozilu-sigurnosne autosjedalice.

– Nažalost, BIHAMK je utvrdio da je tokom vožnje po gradu samo 27,7 posto djece bilo ispravno vezano u dječijem sjedištu. Približno poražavajući procent je i kod upotrebe sigurnosnih autosjedalica u vangradskoj vožnji, gdje su brzine kretanja vozila veće i mogućnost preživljavanja u slučaju saobraćajne nesreće znatno manja.

Saobraćajne nesreće na bh. cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života, oko 11.000 osoba bude lakše ili teže povrijeđeno. Nažalost, dio tih statističkih brojki su i djeca. Tako je, tokom 2016. godine u našoj državi smrtno stradalo 12 djece, dok ih je oko 200 pretrpilo teške tjelesne povrede.

Kampanja ‘Sigurno vezani u vozilu’ bit će realizirana 23. aprila ispred zgrade Mašinskog fakulteta u Sarajevu od 13. do 15 sati. BIHAMK tu kampanju realizira u suradnji sa JP Ceste FBiH i pod pokroviteljstvom Međunarodne Automobilističke Federacije (FIA). Provodi se u okviru UN Dekade, akcije za cestovnu sigurnost i usmjerena je na podizanje svijesti roditelja o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica za vrijeme vožnje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno