Biznis

Kako su poslovale tri bh. elektroprivrede u 2022. godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stanje na energetskim tržištima u Evropi od polovine 2021. godine bilježe su globalni poremećaji na tržištu prirodnog gasa i porast cijena emisija CO2, koji su se prelili na sektor električne energije. Kombinacija tih faktora, uz opšti trend porasta potrošnje, dovela je do rekordno visokih cijena struje. Poremećaje na tržištu iskoristile su neke elektroprivrede u BiH koje su ostvarile dobit. Ali ne sve.

Analizirajući finansijske izvještaje poslovanja tri bh. elektroprivrede u 2022. godini, zaključujemo da je Elektroprivreda BiH ostvarila najveći prihod, dok je Elektroprivreda RS prva po dobiti. Elektroprivreda HZHB je poslovala s velikim gubitkom i znatno manjim prihodom nego godinu ranije.

Elektroprivreda RS a.d. Trebinje

  • PRIHOD  1,1 milijardi KM
  • DOBIT 54,1 milion KM KM

Elektroprivreda Republike Srpske je u prošloj godini ostvarila 31 milion KM  manje prihoda u odnosu na 2021. Često iskakanje sistema u Ugljeviku te dodatna kupovina električne energije, opravdanja su ovog preduzeća.

Opozicija, pak, tvrdi da se radi o nepotrebnom trošenju novca.

S druge strane, uprava preduzeća je i više nego zadovoljna. Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je da su u prošloj godini svih pet proizvodnih i pet distributivnih preduzeća u sistemu poslovali pozitivno, u iznosu od 48.960.000 KM.

Petrović je rekao da je “Elektroprivreda Republike Srpske” jedina na Balkanu koja je poslovala pozitivno, navodeći da su zadovoljni postignutim rezultatima.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini ostvarena je ukupna dobit u bruto iznosu od 54.143.000 KM, dok je neto rezultat iznosio 48.960.000 KM.

“I pored teških okolnosti u pogonskoj spremnosti, te velikih varijacija i turbulencija cijena električne energije na berzama, uspjeli smo da ne povećavamo cijene električne energije za građane i privredu, nismo zaustavili nijednu investiciju koju smo započeli i ostvarili smo pozitivan rezultat od 48.960.000 KM“, rekao je Petrović na godišnjoj konferenciji za novinare Uprave “Elektroprivrede”.

On je dodao da je u 2022. godini bila rekordna prodaja električne energije u prihodima, ali nije u količini energije jer je bila jedna od najsušnijih godina, pa je ostvarena značajno manja proizvodnja u hidroenergetskom sistemu.

JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo 

  • PRIHOD 1,3 milijardi KM 
  • UKUPNI REZULTAT 2,7 miliona KM 

Ukupni prihode kompanije lani su bili 1.306.901.250 KM. To je rekordan iznos, a u poređenju s 2021. godinom to je rast od skoro 185,7 miliona KM.

Rekordnim prihodima svakako su doprinijele tržišne cijene električne energije koje su lani bile veoma visoke.

Rashodi su također znatno porasli sa milijardu i 105 miliona KM iz 2021. na milijardu i 296 miliona maraka.

Ukupni rezultat tj. dobit kompanije je bila tek 2.743.865 KM, što je oko 10 miliona manje nego 2021. godine kada je dobit iznosila 12,3 miliona godinu ranije.

Ipak, kompanija je poslovala pozitivno.

JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar

  • PRIHOD 421,3 miliona KM
  • UKUPNI REZULTAT  -81,07 miliona KM

Elektroprivreda HZHB Mostar ostvarila je 2022. znatno slabije rezultate nego godinu ranije.

To je vidljivo po ukupnim prihodima koji su smanjeni za oko 75 miliona KM, sa 496,5 miliona KM u 2021. godini pali su na 421.310.700 KM u 2022. godini.

Kompanija je prošle ostvarila gubitak od čak 81 milion KM, za razliku od 2021. kada je poslovala s dobiti od oko 42,9 miliona KM što je značajno pogoršanje finansijskog rezultata na koji su najviše uticale loše hidroeloške prilike, zbog kojih je trpjela proizvodnja koja inače u cijelosti počiva na obnovljivim izvorima energije, prije svega na hidroelektranama.

Uslijed toga, Elektroprivreda Hrvatske zajednice-Herceg Bosne morala je uvoziti više električne energije čija cijena je lani na svjetskom tržištu rapidno porasla.

Istovremeno, ukupni rashodi povećani su na 502,4 miliona KM, nakon 453,5 miliona KM ostvarenih godinu ranije.

Podsjetimo, zaključno s danom 11. aprila 2023. godine kompletna uprava na čelu s generalnim direktorom podnijela je ostavke. Smatraju da se treba pomladiti novi kadrovima i prilagoditi procesima transformacija i restrukturiranje elektroenergetskog sektora.

Autor: akta.ba

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno