Info

Kako pripremiti automobil za proljeće

Kako pripremiti automobil za proljeće
Kako pripremiti automobil za proljeće
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako pripremiti automobil za proljeće- S proljećem u zamahu, povišenim temperaturama, produženim danima i ljepšim vremenom, mnogi će svakodnevicu shvatiti radosnijom u odnosu na sumorno zimsko razdoblje u kojem su dom napuštali i u njega se vraćali vozeći se gotovo pa isključivo po mraku.

Počnite polako zaboravljati na stupove javne rasvjete koji vas upaljeni prate dok nižete kilometre po cestama na putu do svog odredišta, njihova vidljivost sve je naglašenija sunčevom svjetlošću.

Navedeno znači i da je stiglo vrijeme za pobrinuti se za vozilo, a mi vas podsjećamo na nekoliko stvari koje bi pritom bilo dobro napraviti.

Očistite vozilo

Za početak bi dobro bilo temeljito očistiti vozilo i oprati sa njega svu prljavštinu, ali i sol kojom su u zimskim danima bile posipane ceste. Kamenčići ispod točkova koji su “bombardirali” karoseriju automobila tijekom vožnje sigurno su na nekim mjestima i oštetili boju vozila koja automobil štiti od korozije.

Pomiješanost cestovne soli i vode dovodi do procesa hrđanja koji može postati ne samo estetski, nego i sigurnosni problem. Pritom ćete se i riješiti dokaza učinjenog pomora mušica i insekata koje ste skupljali mjesecima.

Ne zaboravite na prozore

Prilikom čišćenja vozila nikako se ne smije zaboraviti i temeljito pranje prozora i to obje strane. Jednostavno je i poprilično smanjuje mogućnost njihova zamagljenja.

Provjerite brisače

Kad smo već kod staklenih površina automobila, proljeće je i izvrsno vrijeme za zamjenu, ili makar pregled dotrajalosti brisača. Tokom zimskih mjeseci učestalo su bili korišteni zbog snijega i kiše i njihovo stanje treba provjeriti.

Antifriz je koristan i ljeti

Antifriz nije sredstvo automobilu potrebno samo u zimskim mjesecima, njegovu važnost potrebno je naglasiti i u ljetnima. Bolje je uliti tu tekućinu u sistem, povećati tačku vrelišta i spriječiti isparavanje rashladne tekućine i ozbiljna i skupa oštećenje kao njenu posljedicu.

Važno za gume

Pri zamjeni guma, uz nužnu provjeru dotrajalosti njihove gazne površine, o čemu će vam spremno savjetom pomoći svaki vulkanizer, potrebno je provjeriti i pritisak u njima, balansirati ih i centrirati vozilo. Uz sigurnost na prvome mjestu, osjetit će se to i na potrošnji vozila.

Klima

Napraviti servis klimatizacije vozila sljedeće je na popisu potrebnih koraka, a posebno širi li se po unutrašnjosti neugodan miris ustajalosti koji bi mogao biti znak razvijanja plijesni u kondenzatoru. Promjena i ostalih filtera i više je no dobrodošla.

Sunčane naočale

I ne zaboravite staviti sunčane naočale negdje u automobil na dohvat ruke. Sunce je još nisko na obzoru kada većina sjeda za upravljač početkom dana, a slaba vidljivost uzrok mnogih nesreća.

avaz.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno