Naše

Kako prikupiti dokumente za njemačku vizu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako prikupiti dokumente za njemačku vizu – Saljem vam svoje iskustvo koje sam imao prilikom prikupljanja dokumentacije za njemacku vizu. Tekst sam napisao nadajuci se da cu nekome pomoci u slicnoj proceduri, piše nam stalni posjetilac ZB, kazavši da, ako smatramo da je zanimljiv i koristan, objavimo ga na portalu, što sada i činimo. Tekst prenosimo kako je stigao, bez ikakvih korekcija. –

Obzirom da sam imao solidnih komplikacija prilikom moje privatne misije „Njemacka viza za trazenje posla“, odlucio sam da sastavim jedan prosireni spisak potrebne dokumentacije za navedenu vizu. U mom slucaju u pitanju je njemacka ambasada u Sarajevu gdje sam predao svoj zahtjev.

Kao sto je svima poznato, Njemacka je pored svih ponudjenih vrsta viza, omogucila visokoskolovanim kadrovima skraceni put do zaposlenja. Po meni je „Njemacka viza za trazenje posla“ trenutno najkraci moguci put do posla u njemackoj za osobe koje imaju zavrsen fakultet, koji zahtjeva najmanje truda i potrosenog vremena. Na drugom mjestu je „Plava karta“ za koju vec postoji dosta tekstova i za koju se ceka malo duze, po mojim procjenama do mjesec dana duze nego za vizu za trazenje posla.

Na zvanickoj stranici njemacke ambasade navedena je potrebna dokumentacija, bas kao i za druge vrste viza, s tim da nigdje nije opisano na koji nacin, u kojem obliku, koliko primjeraka dostaviti, a u ambasadama zahtjevaju odredjene detalje. Takodje, na stranici ambasade je naznaceno da sluzbenici mogu zahtjevati dodatnu dokumentaciju prilikom predaje zahtjeva, ili naknadno, ali ne stoji koje, zbog cega, i td. Nisu bas raspolozeni da objasnjavaju, ali su itekako raspolozeni da razvlace bilo koga kome bar jedan dokument nedostaje. Iz tog razloga, nadajuci se da ce nekome biti od pomoci, pisem ovaj tekst za sve kolege koje preko ove vize planiraju traziti zaposlenje u Njemackoj.

Dakle, za vizu za trazenje posla potrebna je sljedeca dokumentacija:

Ovjerena fotokopija fakultetske diplome na maternjem jeziku, (obicna ovjera kod notara ili u Opcini i APOSTILE ovjera u nadleznom sudu)

Ovjerena fotokopija fakultetske diplome prevedene na njemacki(ja sam predao i ovo apostile, mada nisam siguran da li je i ovdje Apostile obavezan. Nigdje ne pise, ali bolje ovjeriti i ovo Apostile radi sigurnosti, traze dlaku u jajetu)

Ovjerena fotokopija dodatka fakultetske diplome na maternjem jeziku(DODATAK DIPLOMI) (obicna ovjera kod notara ili u Opcini)

Ovjerena fotokopija dodatka fakultetske diplome na engleskom jeziku(DIPLOMA SUPLEMENT)(kod mene je bio originalan primjerak na engleskom (obicna ovjera kod notara ili u Opcini)

Potvrda o priznavanju fakultetske diplome (Zeugnesbewertung) iz Bonna, Njemacka (original i jedna ovjerena kopija kod notara ili u Opcini)  za sve fakultete koji su prema njemackom ministartsvu kulture oznaceni kao „H +/- „ . Provjeriti na : http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/institutionen.html svako za svoj fakultet koju oznaku ima. Na ovoj stranici su detaljna objasnjenja ovih oznaka i drugih detalja. Ukoliko je fakultet oznacen kao „H +“ , ova potvrda nije obavezna nego je dovoljno isprintati sa stranice anabin.kmk.org da je fakultet zvanicno priznat u Njemackoj i pronaci svoju titulu na istoj stranici te i nju printati.

Garantno pismo od nekoga ko vec zivi u Njemackoj i ko za vas garantuje da vas moze izdrzavati u periodu od 6 mjeseci na koji se ova viza odobrava. Umjesto garantnog pisma mogu se priloziti tri izvoda iz banke na kojima se vidi da imas minimalno 4320,00 eura i koji su ustvari garancija da se samostalno mozes izdrzavati tokom trazenja posla u Njemackoj.

Ispunjen zahtjev za izdavanje vize koji se preuzme sa stranice ambasade

Dvije biometrijske fotografije

Dvije color kopije prve dvije stranice pasosa

2-3 isprintana e-mail-a na kojima se vidi komunikacija sa potencijalnim poslodavcima, intervjui, pozivi na intervjue, i sl.

Motivaciono pismo vezano za odlazak u Njemacku i trazenje posla u Njemackoj(prevedeno na njemacki), svojerucno potpisano

CV na njemackom, svojerucno potpisan

Termin za predavanje zahtjeva za vizu se dobije na e-mail. Taj e-mail u kojem je naznacen datum I vrijeme termina, isprintati i ponijeti sa ostalom dokumentacijom.

Pasos na uvid

Novac u tacnom iznosu 150 KM( za BiH), kusur ne vracaju 🙂

Svi dokumenti trebaju biti obavezno u dva primjerka. Ovdje gdje su ovjere u pitanju ide ovjeren dokument i njegova kopija. Obe kopije ne trebaju biti ovjerene.

Za sve dokumente koji se prilazu treba ponijeti originalne dokumente na uvid.

Kad se viza odobri trebat ce jos i osiguranje za period od 6 mjeseci, ali to svakome saopstite sluzbenici koji rade u ambasadi kad vam budu javljali da dodjete po vizu.

To je uglavnom to. Naveo sam i sto zahtjevaju, i sto ne zahtjevaju, ali sam iz svoje prakse i prakse drugih saznao da su sve sto je navedeno naprijed, od mene i od pojedinaca trazili. Ako su mene i druge zezali, ne moraju ostale. Sretno



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno