Biznis

Kako odabrati najbolju parnu peglu – vodič za kupovinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U ponudi internetske trgovine ProCompa naći ćete vrlo širok izbor svih vrsta kućnih aparata i malih kuhinjskih aparata, a ovaj put u rubrici savjeta i vodiča bavimo se temom kako odabrati parnu peglu sa najboljim karakteristikama u odnosu na vaše potrebe.

ProComp nudi modele najpopularnijih svjetskih proizvođača pegli/glačala na paru, Tefal, Electrolux, Philips, Rowenta i Bosch, s cijenama već od 20 KM do modela koji spadaju u profesionalnu klasu.

Među njima izaberite najbolji uređaj za sebe uz pomoć ovog vodiča, u kojem ćete saznati šta treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja!

Materijal

Jedna od najvažnijih odluka kod kupovine nove pegle na paru je materijal grijače ploče. Ovo su najčešći materijali:

  • inoks (nehrđajući čelik)
  • keramika
  • teflon

Svaki materijal ima svoje prednosti i mane, pa evo šta možeš očekivati.

Inoks

Ako često peglaš odjeću prirodnih materijala poput pamuka ili svile, pegla od inoksa izvrstan je izbor. Štaviše, zbog izdržljivosti te lakog glačanja i najgorih nabora, pegle od inoksa su najpopularnije.

Međutim, na pegle od inoksa odjeća se češće lijepi nego na druge materijale, poput keramike, pogotovo pri većim temperaturama. Zbog toga zahtijevaju često čišćenje, no ono je brzo i jednostavno.

Keramika

Keramička pegla zapravo se sastoji od keramičke presvlake, najčešće preko aluminijske ploče. Jedna od najvećih prednosti keramičke ploče je izostanak statičkog elektriciteta tokom peglanja. Zbog toga je ova vrsta pegle posebno dobra za sintetičke materijale. Osim toga, izuzetno lako klizi po materijalu, a ploča se zagrijava ravnomjerno.

Međutim, keramika nije izdržljiva kao inoks te je s vremenom moguće guljenje keramičke presvlake i gubitak ravnomjernog zagrijavanja. Također, keramička pegla može pokupiti boju s prirodnih materijala.

Teflon

I kod pegli od teflona govorimo o presvlaci čija je glavna karakteristika sprječavanje lijepljenja materijala na grijaču ploču. Također sprečava nastanak statičkog elektriciteta, izvrsna je za sintetičke materijale i lako klizi, iako ne tako dobro kao keramika.

Pegle presvučene teflonom najviše su osjetljive na ogrebotine i oštećenja koja mogu nastati slučajnim peglanjem preko gumbi ili zatvarača.

Koji od ovih materijala odabrati? Sve ovisi o tvojim navikama i očekivanjima.

Za velike porodice s puno rublja, a pogotovo ako je većina od prirodnog materijala, s peglom od nehrđajućeg čelika nećeš pogriješiti, pogotovo ako tražiš nešto izdržljivo.

Glačala od keramike ili teflona bolji su odabir ako želiš peglu koja zahtjeva minimalno održavanje i ako ne želiš brinuti o lijepljenju materijala.

Para

Ovo su stvari koje trebaš znati o parnom sistemu pegle.

Prvi na red dolazi spremnik za paru – koliko vode stane u njega, je li odvojiv te koliko je jednostavno u njega točiti vodu?

  • što više rublja glačaš, to je veći spremnik za vodu bolje rješenje
  • za što jednostavnije točenje vode neka spremnik bude odvojiv
  • odaberi proziran spremnik da uvijek znaš koliko ti je vode ostalo
  • neka spremnik ima označenu maksimalnu količinu vode da ti višak ne bi iscurio

Većina pegli ima barem jedan od ova 4 načina ispuštanja pare: vertikalno, podesivo, u mlazovima i kontinuirano.

  • Opcija vertikalne pare idealna je za odijela, haljine, zavjese i osjetljive materijale.
  • Podesiva para koristi se za prilagođavanje različitim temperaturama i materijalima odjeće jer ne zahtijevaju svi materijali istu količinu pare. Njezina količina uglavnom se kreće između 15 i 65 g/min.
  • Funkcija jakog mlaza idealna je za jake nabore i materijale koji se teško glačaju. Naići ćeš na drugačije nazive za ovu opciju, kao npr. hitac pare ili parni oblak, a u pravilu se kreće između 100 i 200 g/min. Ova je opcija izvrstan kompromis za one kojima je parna postaja preskupa.
  • Kontinuirana ili konstantna količina pare odnosi se na stalno ispuštanje pare kako bi se vlakna odjeće što više opustila.

Ostale karakteristike i dodaci

Pegle se protežu od onih jednostavnih samo s osnovnim funkcijama, pa sve do onih s najnaprednijim mogućnostima i dodacima.

S većim brojem funkcija u pravilu proporcionalno raste i cijena glačala. Stoga preporučujemo da kupiš ono glačalo čije ćeš funkcije i dodatke uistinu koristiti.

Regulacija temperature

Poželjno je da pegla ima mogućnost što preciznijeg odabira temperature jer svega nekoliko stupnjeva može činiti razliku između lijepo izglačanog rublja i oštećene majice zalijepljene na ploču pegle. Različiti materijali zahtijevaju različite temperature i glačalo treba pružiti tu mogućnost što preciznije.

Regulacija temperature može biti iskazana brojevima (npr.od 1 do 6) ili oznakama materijala (pamuk, svila itd.).

Koji prikaz ćeš odabrati ovisi o tvojem iskustvu i navikama peglanja. Za one neiskusne preporučujemo glačalo s oznakama materijala umjesto brojeva.

Automatsko gašenje

Za one malo zaboravne predlažemo mogućnost automatskog gašenja kada se pegla ne koristi neko vrijeme.

Neka se glačala automatski gase onog trena kada makneš ruku s drške. Najpraktičnija su glačala koja prilikom takvog gašenja ispuste zvučni signal. U svakom slučaju, sigurnosti nikad dovoljno.

Težina

Iako se može činiti da recimo pola kilograma ne čini veliku razliku, nakon sat vremena glačanja tu ćeš razliku definitivno osjetiti.

U prosjeku glačala teže između 1.2 i 2 kg.

Iako je s lakšim peglama jednostavnije manevrirati, one pak zahtijevaju jači pritisak ruke prilikom glačanja, pogotovo kod velikih nabora. U obzir trebate uzeti da i voda u spremniku može povećati težinu pegle.

Osim težine glačala, pripazi i na dizajn drške. Tvrdi materijal s ispupčenjima ili s oštrim rubovima urezat će ti se u dlan. To u kombinaciji s teškom peglom i sat vremena glačanja može stvoriti neugodnu i bolnu situaciju.

Snaga

Malo pegli ima snagu ispod 2000 W. Razlog tome je što je potrebna velika snaga da bi parno glačalo učinkovito proizvodilo velike količine pare i tako glačalo odjeću što je efikasnije moguće.

Glačala čija je snaga ispod 2000W često su bežična i teško će postići rezultate standardnih pegli na paru.

Samočisteći sistem

Većina modernih pegli na paru dolazi s opcijom samočišćenja od kamenca i taloga koji su posljedica tvrde vode. Koliko će taj sustav biti učinkovit ovisi o tome kakvu vodu koristiš.

Obavezno pročitaj upute koje dobiješ s peglom, a evo i zašto: iako s peglom uglavnom možeš koristiti običnu vodu iz slavine, često u uputama piše da je vrlo tvrdu vodu poželjno miješati s destiliranom vodom.

Što znači vrlo tvrda voda? Kada voda ima previše kamenca morat ćeš procijeniti sam. Ako ti se čini da pegla ne obavlja dobro samočišćenje, para ne izlazi kako bi trebala i vidiš velike nakupine kamenca, obavezno kupi galon destilirane vode.

Kod glačala koja nemaju samočisteći sustav korisna opcija je svjetlosni indikator koji se upali kada je glačalo potrebno očistiti.

Dužina kabla

Što je kabl duži, to je bolje. U prosjeku većina pegli ima kabl dužine oko 2 metra.

U idealnoj bi situaciji kabl ujedno bio zaokretan (okreće se zajedno s peglom kako ne bi smetao kod peglanja) te bi glačalo imalo mogućnost namatanja kabla nakon završetka peglanja.

Sistem protiv kapanja

Kada koristiš parno glačalo pri nižim temperaturama, može doći do kapanja vode iz rupica na grijaćoj ploči. Suvremena glačala zato često dolaze s funkcijom protiv kapanja.

Sudeći prema recenzijama, na nekim glačalima taj ssistem radi uspješno, a na nekima manje uspješno. U pravilu se uvijek preporučuje da pegla treba biti redovito održavana i čišćena od kamenca kako bi sustav protiv kapanja mogao što bolje raditi.

Pegla na paru ili pegla s parnom postajom?

U slučaju da redovito glačaš velike količine rublja, razmisli o kupovini pegle s parnom postajom.

S takvom peglom izglačat ćeš jednaku količinu rublja duplo brže nego s klasičnom parnom peglom. Osim što ispuštaju više pare, u parne postaje stane puno više vode nego u glačalo na paru, a to znači da odjednom možeš izglačati puno više rublja bez potrebe za stajanjem.

Međutim, s većom učinkovitošću dolazi i viša cijena.

Ukoliko ti je cijena jako bitna stavka, a pogotovo ako ne moraš glačati velike količine rublja, tada je parna pegla i više nego zadovoljavajući odabir.

Za kraj

Najbolja glačala na paru imaju 2000 W, grijaču ploču od nehrđajućeg čelika, funkciju jakog mlaza od minimalno 150 g/min, sustav za samočišćenje i prozirni spremnik za paru od barem 0.3 litra.

Ostale karakteristike kao što su težina, dužina kabla ili funkcija vertikalnog glačanja više ovise o pojedinačnim sklonostima te je nemoguće izdvojiti koja je najbolja i bez koje od njih pegla ne bi smjela biti.

Što je budžet kojim raspolažeš veći, to ćeš moći kupiti glačalo s više funkcija i jačom parom za brže i efikasnije peglanje. To ne znači da jeftinije pegle ne rade dobro svoj posao – samo imaju manje funkcija i proizvode manje pare.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno