Naše

Kako nam Zenica postaje #Spotted

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ne znam da li je tako u drugim bosanskim gradovima, ali u Zenici, kao gljive poslije kiše, niču kafići u kojima se sjedi na nekakvim ugaonim sećijama, izdrkava po mobitelima i masovno puše nargile koje ulaze u ugostiteljsku ponudu kafića. Interesantni su i nazivi tih objekata, zapamtio sam dva: “Sultan” i “1001 noć”.

Nazivi najbolje opisuju klijentelu – generacije rođene krajem prošlog i početkom ovog vijeka, omladina koja zna samo za turske sapunice, lajkove, priču “Jesam se sinoć napio/napila!” i povremene odlaske u čistilište – na hutbe kod lokalnih hodža. Zaštitni znak im je “neznam”.
Nekoliko puta sam bacio pogled i – kad se malo povukao dim od nargila – vidio ovo:
Postoje unisex patike; nose ih, dakle, i žene i muškarci, a karakteriše ih šarenilo, skaj – od kojeg su napravljene (iako se skupo prodaju pod firmom “koža”), ogroman jezik koji obavezno strši i lažni znak nekog od svjetskih brendova. Po mojim procjenama, noge se usmrde dok dođeš na red za sljedeće povlačenje dima iz nargile. Naravno, žene ne bi bile žene kad ne bi imale i rezervnu varijantu, pa su zato tu i cipele sa džinovskim platformama, u kojima hodaju kao da imaju kuglagere u koljenima. Vole i “trenerku” – odjevni predmet za koji se još uvijek ne zna radi li se o trenerci ili o helankama – i ona obavezno mora biti dva-tri broja manja nego što treba – kako bi se sve ocrtalo.

Gore su dekoltei – koji se prilikom izlaska iz kuće nečim prekriju (da roditelji “nebi srali”), a onda otkriju iza prvog ćoška – i neukusno namalterisane face. U svojoj petnaestoj godini ne dopušta ti da shvatiš koja joj je prirodna boja kose, a preplanula je i u januaru. S druge strane, muškarci izgledaju kao da ih je sve napravio Cristiano Ronaldo, ali neki deformisani Ronaldo, iz Pojska ili Mehurića. Na uskim majicama je šljokicama napisano “NEW YORK”, i onda, u noći, kad ti prilazi jedan takav, vidiš samo natpis “NEW YORK” koji se približava, i ništa više.
I svi oni imaju i virtuelno mjesto gdje se okupljaju. To su ove Facebook-stranice čiji nazivi počinju sa “Spotted”, a u produžetku se navodi ime grada. SPOTTED: ZENICA! “Selam svima nočas sam u Sultanu vidjeo djevojku sjedila je u ćosku tamnoplava kosa, sa drugaricama, neznam nista o njoj, ako ovo ćita neka mi se javi!” Uslijede retardirani komentari…
Neka im je Bog na pomoći.

Sead Kratina

(uz dozvolu autora)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno