Zenica

Kako lokalna vlast doprinosi poboljšanju života?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako lokalna vlast doprinosi poboljšanju života?- U srijedu, 27. januara 2016. godine u Sali Vijeća Zenica sa početkom u 17:00, Westminster fondacija za demokratiju u Bosni i Hercegovini organizuje javnu diskusiju na temu “Kako lokalna vlast doprinosi poboljšanju života građana/ki Zenice?” sa fokusom na konkretne promjene u zajednici koje mogu ostvariti predstvanici lokalne vlasti, kao i na položaj žena u politici unutar lokalne zajednice. Svoje prisustvo su već najavili predstavnici i predstavnice lokalne vlasti u Zenici, kao i članovi i članice udruženja “MEDICA” Zenica.

GOVORNICE:
1. Slavica Hrnkaš (SDP)
2. Muslić – Halilović Amra (SDA)
3. Sedžida Beganović – Isaković (SBB)
4. Amna Softić (Predsjednica Gender komisije Općine Zenica)
5. Sabiha Husić (Direktorica Udruženja “MEDICA” Zenica)

Uvodne riječi:
Dževdana Brajić (Direktorica Stručne službe Gradskog vijeća i Gradonačelnika)
Nerina Čevra (Direktorica Westminster fondacije za demokratiju u BiH)

Pozivaju se svi zainteresirani građani i građanke da prisustvuju ovom događaju, u nadi da će ova diskusija proizvesti nove ideje i staviti fokus na ključna pitanja i probleme građana i građanki Zenice.

Ovo je četvrta u nizu javnih diskusija u opštinama/općinama i gradovima koje će Westminster Fondacija organizirati širom Bosne i Hercegovine, a u okviru projekta “Promovisanje žena u politici u BiH”. U diskusije će biti uključeni/e vijećnici/vijećnice, drugi predstavnici/e lokalne vlasti, kao i predstavnici/e lokalnih organizacija koji/e se bave temama jednakosti spolova ili uopšte ljudskim pravima, a i svi zainteresirani/e građani/građanke.

Westminster fondacija za demokratiju je vodeća britanska fondacija za podršku stvaranju funkcionalne demokratije. WFD je nezavisno javno tijelo, osnovano 1992. godine koje finansira Ured za vanjsku politiku i Ured Commonwealth-a Velike Britanije. Organizacija pruža stručnu podršku u razvijanju parlamentarnih tijela, struktura političkih stranaka i organizaciju civilnih društava – ključnih institucija koje čine funkcionalnu demokratiju.

WFD predstavnistvo u Bosni i Hercegovini je osnovano 2014. godine i trenutno radi na projektu “Promovisanje žena u politici u BiH” koji za cilj ima postizanje veće zastupljenosti žena prije svega na lokalnim izborima 2016. godine, zatim opštom promocijom važnosti zastupljenosti žena u politici kao jednim od ključnih elemenata inkluzivne demokratije. Ovaj cilj se planira ostvariti kroz rad sa domaćim političkim strankama i njihovim sestrinskim strankama u Velikoj Britaniji, kao i kroz rad sa parlamentima.

Dosadašnje aktivnosti Westminster fondacije za demokratiju u Bosni i Hercegovini uključuju publikaciju pod nazivom “Politika u Našem Dvorištu” koja je kratki vodič kroz sve bitne elemente lokalne vlasti u BiH, te daje uputstva budućim kandidatima/kandidatkinjama za ostvarivanje uspješne kandidature na općinskom/opštinskom nivou u BiH. Također održano je nekoliko treninga sa potencijalnim kandidatkinjama i blogerkama koje su politički aktivne, a o promovisanju političarki u medijima, vođenju uspješne političke kampanje i drugim segmentima kandidature.

Za više informacija o Westminster fondaciji za demokratiju u Bosni i Hercegovini saznajte putem naše zvanicne web stranice: http://www.wfd.org/ ili putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/wfdbih

Za dodatne informacije o ovom događaju ili opcenito o program WFD u BiH, kontaktirajte:
Nerina Cevra, Country Representative: [email protected]



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno