Biznis

Kako je dostavljač postalo najtraženije zanimanje u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako je dostavljač postalo najtraženije zanimanje u BiH- Proteklu godinu obilježile su velike promjene na tržištu rada. Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog koronavirusa prekinuto je višegodišnje kontinuirano povećanje broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih.

Dok su zaposlenici pojedinih sektora ostajali bez posla zbog pandemije, neka zanimanja postala su veoma tražena – i za njih su konstantno raspisani konkursi za prijem u radni odnos.

Prema podacima Agencije za rad i zaposljavanje BiH odnosu na februar prošle godine nezaposlenost u BiH je veća za skoro dva posto. To je posljedica smanjene ekonomske aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa. Ipak, neka zanimanja su “procvjetala” u ovih godinu dana pandemije.

Prema istraživanjima, najtraženija zanimanja su dostavljači, vozači, call agenti, radnici u proizvodnji i programeri, ali i zanatlije. Jednim od traženih zanimanja bavi se i Almedin Nikšić. On je kurir u brzoj pošti.

– Uduplao se posao sa početkom pandemije, držimo distancu i postujemo pravila. Volim ovaj posao, ne bih u inostranstvo išao da radim – kazao je Nikšić.

Tokom prethodne godine, firme koje se bave isporukama pošiljki uglavnom su poslovale pozitivno. Našoj sagovornici, u čijem kolektivu je 500 zaposlenih, dobro su došli i novi kadrovi. Maja je direktorica prodaje. Njena kompanija zaposlila je više od 100 novih radnika, i konkurs je konstantno otvoren.

– Ljudi u situacijama kada su zatvoreni u izolaciji počeli su da naručuju više tih pošiljki i otvorila se ta svijest o naručivanju online, gdje smo mi krenuli da rastemo, tako da smo u 2020. godini zaposlili preko 150 novih kadrova – istakla je direktor prodaje u kompaniji za slanje pošiljki Maja Šarenac.

Povećana potreba za podrškom korisnicima putem telefona i online izmijenila je tržište rada, pa su neki poslovi doživjeli transformaciju u online sferu.

– Sigurno je da je dobar dio psihoterapijskih usluga i generalno usluga iz oblasti mentalnog zdravlja pretočen u ovaj online format – kazala je psihoterapet Senka Čimpo.

– Javljanje klijenata na nasu stranicu je sve češće i češće. Nadam se da ću u narednom periodu moći odgovoriti svim potrebama. A ono sto je plan jeste dodatno zapošljavanje, tačnije angažovanje volonterski, dodatnih stručnjaka – istakao je “Socijalni radnik- 24 Online” Adnan Drndić.

Povećanje broja zaposlenih u junu 2020. godine u odnosu na prosjek 2019. godine zabilježen je u djelatnosti informacija i komunikacija i to za 3,2 posto, što potvrđuje podatke o ubrzanoj digitalizaciji poslovnih procesa u skoro svim oblastima i povećanoj potražnji za informatičkim uslugama.

BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno