Nogomet

Kako će izgledati SP na tri kontinenta: Neki timovi će turnir početi na zimu, a završiti na ljeto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2030. godine, gotovo je izvjesno, igrat će se u šest zemalja.

FIFA je već objavila, a čeka se još i zvanična potvrda, da će domaćini Mundijala biti Španija, Portugal i Maroko, ali da će uvodni mečevi biti odigrai u Paragvaju, Argentini i Urugvaju.

To znači da će se SP igrati na tri kontinenta – Evropa, Afrika i Južna Amerika, u šest zemalja, pet vremenskih zona i dva različita godišnja doba.

U tri južnoameričke zemlje igrale bi se tri prve utakmice kako bi se obilježila stogodišnjica prvog FIFA-inog Svjetskog prvenstva, održanog 1930. u Urugvaju.

Glavni dio turnira igrat će se u Španiji, Portugalu i Maroku. Osim igranja na tri kontinenta, specifična bi bila i duljina trajanja turnira.

Prve utakmice u Južnoj Americi odigrale bi se 8. ili 9. juna, a finale, koje bi se najvjerovatnije igralo na Santiagu Bernabeuu, tek 21. jula. Razmak između prve i posljednje utakmice bio bi čak 45 dana. Za usporedbu, finale Svjetskog prvenstva u Kataru odigrano je 28 dana nakon prve utakmice.

Turnir bi duže trajao zbog dugih putovanja, jer prekookeanski letovi traju i duže od 10 sati.

Također, kako navodi BBC promjena hemisfera znači da bi se neke reprezentacije mogle naći u bizarnom scenariju da igraju u dva različita godišnja doba na istom Svjetskom prvenstvu.

Oni koji će nastupiti na prve tri utakmice u Južnoj Americi prije nastavljanja turnira u Evropi ili Africi na nekoliko dana prebacit će se iz zime u ljeto. Tako na primjer u Urugvaju prosječne temperature u junu iznose od 10 do 15 stepeni Celzijusa, dok u Maroku, Španiji ili Portugalu živa ide debelo iznad 30 stepeni. Faktor/BBC



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno