Zenica

JP VIK Zenica- informacija za javnost o puštanju u rad telemetrijskog sistema nadzora i upravljanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

JP VIK Zenica- informacija za javnost o puštanju u rad telemetrijskog sistema nadzora i upravljanja – Javno preduzeće ”Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica obavještava da je uspješno okončana veoma značajna komponenta razvojnog projekta BiH II, u okviru koje su realizovane sljedeće projektne cjeline:

  • Izgradnja telemetrijskog sistema za nadzor i upravljanje vodovodnim sistemom grada Zenica
  • Izgradnja jedinstvenog sistema video nadzora
  • Izgradnja automatskog sistema katodne zaštite na primarnim cjevovodima
  • Izgradnja automatske hlorinatorske stanice na rezervoaru ”Zmajevac II”

Realizacijom ovog dijela projekta BiH II, Grad Zenica je dobio najsavremeniji sistema nadzora nad vodovodnom mrežem i vodnim objektima u skladu s najvišim EU standardima. Telekomunikacijska oprema koja je ugrađena u mjerna okna, rezervoare, pumpne stanice i na izvorištima, vršiće očitanje i elektronski prenos svih bitnih pokazatelja stanja u vodovodnom sistemu u realnom vremenu. Na taj način će biti moguće pratiti protoke, pritiske i količinu rezidualnog hlora u mreži. U okviru ovog projekta formirano je 48 mjernih zona (DMA), što će značajno olakšati lociranje svih nepravilnosti u sistemu te pravovremenog otklanjanja istih. U 2020. godini, neprihodovana voda (gubici) u sistemu kojim upravlja JP ”ViK” d.o.o. Zenica iznose cca 26 %, što je jedan od najboljih rezultata u BiH, a korištenjem mogućnosti novog sistema telemetrije i uspostavljenih mjernih zona, JP ”ViK” d.o.o. Zenica planira u narednom kratkoročnom periodu smanjiti gubitke ispod 20 %, što će biti izvanredan rezultat, ne samo u BiH nego i šire. Navedeno znači, da će na taj način biti obezbjeđene dodatne raspoložive količine pitke vode, što će omogućiti proširenje obuhvata vodosnabdijevanja na nekoliko prigradskih naselja. Novi sistem telemetrije će se nadzirati iz dva dispečerska centra od kojih će jedan biti instaliran u novoj upravnoj zgradi preduzeća, nakon njene izgradnje, dok je drugi već u funkciji i njime će se upravljati s rezervoara ”Zmajevac II” u kontinuitetu 24 sata dnevno.

Pored sistema telemetrije, izgrađen je i novi sistem video nadzora, koji omogućava nadgledanje stanja na svim važnim objektima kojima upravlja JP ”ViK” d.o.o. Zenica, što će značajno doprinijeti njihovoj sigurnosti.

Veoma bitan dio ovog projekta bila je i izgradnja automatskog sistema katodne zaštite na dva primarna čelična distributivna cjevovoda: Kruščica – rezervoar ”Zmajevac II”, dužine 21 km i Kasapovići – rezervoar ”Crkvice”, dužine 5 km. Oba cjevovoda su od izuzetne važnosti za grad Zenicu, a novoizgrađeni sistem će značajno doprinijeti njihovoj antikorozivnoj zaštiti, što će im produžiti vijek trajanja. Nadzor i upravljanje nad cjelokupnim sistemom katodne zaštite će se vršiti daljinskim putem.

Pored svega navedenog, na glavnom gradskom rezervoaru ”Zmajevac II” je izgrađena i nova automatska hlorinatorska stanica, što će obezbjediti veću sigurnost i bolju kontrolu nad veoma važnom aktivnošću u procesu vodosnabdijevanja. Upravljanje i nadzor nad sistemom hlorisanja vode je također moguće vršiti daljinskim putem.

Ukupna vrijednost svih realizovanih radova iznosi cca 1.170.000 eura, a nakon provedenog međunarodnog tenderskog postupka ugovor je bio potpisan s Konzorcijem čiji je nosilac kompanija Elektra d.o.o. Sarajevo.

Uspješnom realizacijom ovog projekta, JP ”ViK” d.o.o. Zenica će se dodatno učvrstiti na vodećoj poziciji kao jedno od najboljih preduzeća komunalne privrede u BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno