Biznis

JP “ŠPD ZDK“ Zavidovići izmirio šest miliona KM naslijeđenih dugova prema Poreznoj upravi FBiH

JP “ŠPD ZDK“ Zavidovići izmirio šest miliona KM naslijeđenih dugova prema Poreznoj upravi FBiH – Prilikom preuzimanja mandata 2016.godine, imenovani članovi nove Uprave JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, obavezali su se da će jedan od njihovih osnovnih ciljeva i zadataka u ovom preduzeću biti rješavanje pitanja zaostalog duga prema Poreznoj upravi FBiH, koji je godinama usporavao napredak ovog preduzeća.

Radi se o naslijeđenim dugovima koji su iznosili 7,5 miliona KM i zaračunatim zateznim kamataama od cca 9 miliona KM. Ovaj iznos je u periodu od 2016.godine, smanjen za 1,5 miliona KM sredstvima obezbijeđenim iz tekućeg poslovanja.

Nakon niza provedenih aktivnosti, 28.marta.2019.god, uplaćen je dug od 6 miliona KM, koji je JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići imalo po osnovu neuplaćenih doprinosa na isplaćene neto plate iz ranijih perioda.

Ovo je, svakako, historijski trenutak za ovu kompaniju zbog rasterećenja poslovanja i raznih benefita koji će iz njega proizaći. To se posebno odnosi na uvezivanje 22 mjeseca radnog staža svim uposlenicima, i nesmetan odlazak u penziju onima koji steknu pravo na istu.

Rješavanjem ovih obaveza, preduzeće ostvaruje pravo apliciranja na projekte iz Bosne i Hercegovine ali i apliciranje za sredstva IPA fondova i ostalih međunarodnih institucija, što je dosad bilo onemogućeno zbog dugovanja nastalog u ranijem periodu.

Važno je napomenuti da se plaćanjem obaveza prema Poreznoj upravi, stvaraju uslovi za certifikaciju svih Šumskoprivrednih područja, što podrazumijeva održivo gospodarenje šumskim resursima, te bolje pozicioniranje na postojećim i jednostavniji pristup novim tržištima.

Uplataom osnovnog duga, JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, oslobođeno je plaćanja oko 13 miliona već zaračunatih zateznih kamata.

Rješavanje pitanja zaostalih poreza ni na koji način neće utjecati na prava radnika koja su im zagarantovana kolektivnim ugovorom, nego naprotiv, dodatni motiv za rad na poboljšavanju uslova rada i osiguravanje većih pogodnosti za  radnike.

Uplata zaostalih dugovanja je i svojevrsni doprinos stabilnosti PIO fonda FBiH i stvaranje uslova za povećanje penzija na nivou FBiH.

JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići je dokazalo da se zajedničkim snagama,  radom i zalaganjem, te domaćinskim odnosom prema preduzeću, može stvoriti ambijent za stabilizaciju poslovanja i koračati ka boljoj i svjetlijoj budućnosti preduzeća.

JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem