Rukomet

Još tri pripremne utakmice RK Čelik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rukometaši RK ,,Čelika” u nedjelju su imali slobodan dan, a već u ponedjeljak nastvavljaju sa žestokim pripremama, saopćeno je iz ovog kluba. Marljivo i vrlo ozbiljno se radi dva puta dnevno pripremajaći se za nastavak prvenstva u Premijer ligi BiH: na Kamberovića polju, u teretani i u Gradskoj areni. Stanje i raspoloženje u ekipi je sjajno, a zdravstveni bilten igrača je dobar. Jedino lakše bolove imaju novajlija u timu Amer Ekinović i najstariji igrač tima Nermin Mujanović, koji redovno treniraju i pored bolova u leđima.
– Iako u radu s loptom tek prestoji uigravanje svih linija u timu, možemo biti zadovoljni s onim što smo do sada uradili u 12 dana priprema. U prvoj prijateljskoj utakmici (protiv Krivaje iz Zavidovića) akcenat smo dali na uigravanje odbrane – što će biti naše najjače oružje u narednom prvenstvu. Ipak, samo djelimično sam zadovoljan onim što smo do sada uradili, jer je 29 golova koliko smo primili od ,,Krivaje” (iako smo postigli 40 golova) – previše! Zato ćemo u novoj prijateljskoj utakmici ove sedmice protiv Krivaje u Zavidovićima, a zatim i protiv republičkog ligaša RK Žepče uigraati smao odbranu – kaže Adi Bašić , novi strateg RK ,,Čelika”.
– Inače, do početka prvenstva, 6. februara, odigaćemo najvjerovatnije još tri prijateljske utakmice – uzvratnu sa ,,Krivajom” u Zavidovićima i dvije utakmice sa drugoplasiranom ekipom Federalne lige, RK ,,Žepčem”. Ima ponuda da igramo i sa RK ,,Vogošćom”, ali najvjerovatnije da taj prijedlog nećemo prihatiti, jer sa ,,Vogošćom” igramo važnu utakmicu već u trećem kolu prvenstva Premijer lige – ističe Adi Bašić.
Inače, rukometna javnost u Zenici, koja je izuzetno pomno pratila i prati događaje na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Kataru – žali što se (neopravdano) ni jedan igrač ,,Čelika” nije našao na svjetskom prvenstvu.
– Očigledno je da je na desnoj strani državnog tima, koji je postigao dobre rezultate i samim plasmanom na Svjetsko prvenstvo, dobro došao dvojac ljevaka Adnan Jaškić – Davor Kadić, pogotovo kad se zna da nam je desna strana u reprezetaciji posebno ,,šepala” na ovom svjetskom prvenstvu – ističu brojni ljubitelji rukometa u Zenici.
– Takođe, iako je naša odbrana u Kataru bila bolji dio tima, sigurno je da se u reprezentaciji moralo naći mjesto za zasigurno najboljeg odbrambenog igrača u Premijer ligi BiH – Semira Memića, ali i za odličnog srednjeg beka Aldina Mehinovića – tvrde ljubitelji rukometa u Zenici.
Predsjednik kluba Pane Škrbić pak na takve komentare kaže:
– Nema se šta prigovoriti našoj reprezentaciji i posebno selektoru Draganu Markoviću za prezenataciju našeg rukometa u Kataru… Svaka čast na borbenosti, zalaganju, rukometnom znanju i selektorskim potezima! Ipak, sa malo više sreće mogli smo ući u drugi krug, a to bi tek mnogo značilo za BiH rukomet. Međutim, iz ove najveće svjetske smotre rukometa treba izvući pouke za domaće prvenstvo i kvalitet rukometa u BiH dići na veći nivo. Što se reprezentacije tiče, svakako da selektoru Draganu Markoviću treba produžiti mandat i već sada treba razmišljati o nekim novim igračima u reprezentaciji za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, zašto ne i o igračima iz domaćeg prvenstva. RK ,,Čelik” je već pune četiri godine u samom vrhu BiH rukometa, a samo u jednom ciklusu prošle godine u reprezentaciju je pozvan ,,Čelikovo” desno krilo Davor Kadić. Ranije je za BiH reprezentaciju nastupao i Adnan Jaškić. Naravno da trena podržati podmlađivanje reprezentacije, koju je hrabro učinio selektor Dragan Marković, ali ne mislim da je 30 godina previše za nekog rukometaša kao kandidata za reprezentaciju….Inače, nejasno u našem sportu (ne samo u rukometu) da igači iz domaćeg prvenstva ,,nisu konkurentni” za sastavljanje reprezentacije, jer čim se maknu iz BiH prvenstva u neku drugu državu – odmah postaju interesantni i za reprezentaciju!? To ,,pravilo” se treba promijeniti i držati se činjenice – ako je neko dobar igrač – da je dobar igrač, pa igrao on za RK Čelik, ili u Bundesligi, u Hrvatskoj ili u Slovenačkoj ligi, jer svi ti igrači koji igraju vani su ipak ovdje naučili igrati rukomet – kaže Pane Škrbić.

U Upravi RK ,,Čelika” se ovih dana intenzivno radi na pravljenju programa obilježavanja 65 godina Kluba, koja se navršaa ove godine.
– Za sada se zna da će u Zenici tim povodom biti organzovan do sada najjači rukometni turnir u istoriji zeničkog rukometa, da će se raditi na širenju rukometnog sporta kod mladih Zenice pod radnim, naslovom: ,,1000 mladih rukometaša u Zenici”, a putem izdavačke djelatnosti pokušaće se što više detalja iz rukometne istorije otrgnuti od zaborava – govori nam Pane Škrbić, predsjednik RK ,,Čelika”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno