Zenica

Još jedno spašavanje života iz KBZ

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tokom noći sa 15. na 16. februar 2015. godine u JU Kantonalnoj bolnici Zenica, izvedena je eksplantacija doniranih organa uz saglasnost porodice pacijenta koji je sinoć preminuo u našoj Ustanovi.

Mlada žena životne dobi od 41 godinu primljena je u JU KBZ sa kliničkim znacima moždanog krvarenja. Nakon provedenih terapijskih mjera nije došlo do poboljšanja opšteg stanja pacijenta, te se u ranim jutarnjim satima dana 16.02.2015. godine posumnjalo na dijagnozu moždane smrti, koja je i potvrđena.

Eksplantacija dva bubrega, dvije rožnjače i jetre je urađena u saradnji operativnih timova zaposlenika JU Kantonalne bolnice Zenica i zaposlenika JZU UKC Tuzla. Prema informacijama iz JZU UKC Tuzla započela je implantacija doniranih organa, koja se nastavila u jutarnjim satima.

Povodom izvedene eksplantacije dana 16.02.2015. godine sa početkom u 12,00 h u sali Direkcije Bolnice održana je press konferencija za medije, gdje su se prisutnim predstavnicima medija obratili mr.med.sci.prim.dr Harun Šestić, v.d. direktor Bolnice, dr Nermina Rizvanović, specijalista anesteziolog, dr Senada Čaušević, specijalista anesteziolog i doc.prim.dr.sc. Harun Hodžić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja.

JU KBZ ovom prilikom se zahvaljuje svim ljekarima, članovima eksplantacionih timova, zaposlenicima JU Kantonalne bolnice Zenica i zaposlenicima JZU UKC Tuzla, koji su dali neizmjeran doprinos da sve protekne u dobrom redu, a posebno se zahvaljujemo članovima porodice preminule pacijentice koji su iskazali susretljivost, plemenitost i hrabrost prilikom donošenja izuzetno teške odluke kojom su dali svoj pristanak za eksplantaciju doniranih organa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno