Zenica

Još jedan dio grada Zenica priključen na gradsku vodovodnu mrežu

Podijeli ovu vijest:

JP ViK d.o.o. Zenica obavještava javnost da je 27.05.2022. godine počelo s izradom priključaka na gradsku vodovodnu mrežu za stanovnike naselja Grm i duž saobraćajnice Čajdraš – Lokvine. Krajem prošle godine, JP ViK d.o.o. Zenica je uspješno okončalo izgradnju kompletne  sekundarne mreže u naselju Grm, čime su stvoreni preduslovi za priključenje svih stanovnika ovog naselja. U okviru ove sekundarne mreže izgrađena je jedna pumpna stanica, cca 1.500 metara vodovodnih  linija, te odgovarajući broj vodomjernih okana. Radovi su realizovani u okviru projekta “Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda BiH II”, a vrijednost investicije je iznosila 370.000 KM. Priključenjem naselja Grm na gradski vodovodni sistem osjetno će se rasteretiti izvorište Kotlovac, što će poboljšati uslove vodosnabdijevanja za desetak naselja, koja se vodom snabdijevaju s ovog izvorišta.

PROČITAJTE I:   FOTO: Paklena šetnja Zenicom uz IC kameru

Projektu priključenja naselja Grm na gradski vodovodni sistem je prethodilo okončanje svih radova na izgradnji vodovodne linije Čajdraš – Lokvine, što je uspješno realizovano početkom maja ove godine. Ukupna dužina ove vodovodne linije iznosi 2.200 m, a projekat su zajednički finansirali Grad Zenica i JP ViK d.o.o. Zenica. Vrijednost investicije je iznosila cca 600.000 KM, pri čemu je Grad Zenica nabavio sav potrebni materijal, dok je JP ViK d.o.o. Zenica izvelo sve građevinske i monterske radove. Ovaj projekat predstavlja jedan od najvećih projekata proširenja obuhvata vodosnabdijevanja iz gradskog vodovodnog sistema i njegovom realizacijom stvoreni su preduslovi za priključenje svih naselja koja gravitiraju ka pomenutoj vodovodnoj liniji.

PROČITAJTE I:   Zenički paraplegičari performansom ukazali na probleme i traže podršku građana

U toku 2022. godine, Grad Zenica i JP ViK d.o.o. Zenica između ostalog planiraju još jedno zajedničko ulaganje u proširenje ovog vodovodnog sistema, a odnosi se na izgradnju vodovodne linije prema naselju Visokovci u ukupnoj dužini od 530 metara, čime dokazuju svoju posvećenost obezbjeđivanju boljih uslova života građanima i privrednim subjektima Zenice.

Uspješnom realizacijom pomenutih projekata, po prvi puta će biti omogućeno trajno i kvalitetno vodosnabdijevanje stanovnika ovog dijela grada, koji su se do sada snabdijevali vodom iz nepouzdanih lokalnih izvorišta uz stalne redukcije vode u ljetnom periodu.

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno