Politika

Jednoglasna podrška Nacrtu Budžeta Grada Zenica za 2021. godinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jednoglasna podrška Nacrtu Budžeta Grada Zenica za 2021. godinu – Gradsko Vijeće Zenica usvojilo je na današnjoj sjednici Nacrt Budžeta Grada Zenica za 2021. godinu.

Prema Nacrtu budžeta planirani su ukupni prihodi i primici u iznosu 62.597.675,41 KM što je za 20 posto više u odnosu na prihode i primitke planirane Izmjenama i dopunama Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu.

Strukturu prihoda i primitaka čine prihodi i primici Grada Zenica planirani u iznosu 53.619.675,41 KM, a veći su za 23 posto od planiranih u rebalansu Budžeta.

U strukturu prihoda i primitaka ulaze i primljeni transferi od ostalih nivoa vlasti odnosno namjenske doznake planirane u iznosu 8.978.000,00 KM i to je za 2 posto više u odnosu na Izmjene i dopune Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu.

Planirani rashodi i izdaci u Nacrtu budžeta za 2021. godinu ukupno iznose 61.117.675,41 KM i za 17 posto su veći od ukupno planiranih rashoda i izdataka Budžeta za 2020. godinu.

„Želim da prilikom pripreme vaših amandmana budete realni. Svjesni ste da se pandemija korona virusa, koja je pogodila cijeli svijet, odrazila i na Budžet Grada Zenica. Upoznati ste da su se svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini zaduživali u prošloj godini. Grad Zenica se nije zadužio niti jednu konvertibilnu marku. U 2020. godini zbog posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa prihodi u Budžetu Grada Zenica su manji za 28 posto. To je i razlog što smo pravili rebalans Budžeta. Ipak, nikad se više u istoriji Grada Zenica nije ulagalo u putnu infrastrukturu, kao što je to bio slučaj prošle godine. Koristim priliku da vas upoznam da je dug Grada Zenica na dan 22. januar 2021. godine cca 40.288.520,00 KM. Protekle četiri godine vratili smo 24 miliona KM, a nismo se zadužili ni jednu marku. Ovaj nacrt Budžeta je stabilizirajući, razvojni i socijalni“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice na sjednici Gradskog vijeća.

Ranije je gradonačelnik Kasumović pozvao vijećnike da pripreme prijedloge za izradu Nacrta Budžeta Grada Zenica za 2021. godinu.

Po pozivu gradonačelnika postupio je samo klub vijećnika SDP BiH Zenica.

Nakon konstruktivne rasprave vijećnici su jednoglasno podržali Nacrt Budžeta Grada Zenica za 2021. godinu, koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 10 dana.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Programa utroška sredstava Fonda za ekologiju za 2020. godinu i Program utroška sredstava iz Fonda za ekologiju za 2021. godinu.

Također gradski vijećnici podržali su Prijedlog Odluke o promjeni oblika i površine parcele gradskog građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica 1 te Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog konkursa i prodaji gradskog građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica 1.

Shodno prihvaćenoj odluci predviđena je prodaja šest parcela, a u svrhu izgradnje poslovnih objekata.

Početna prodajna cijena nekretnina iznosi 70,00 KM po metru kvadratnom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno