Info

Jedinstveni registar računa u FBiH – brana za porezne utaje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedinstveni registar računa u FBiH – brana za porezne utaje v- Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u Federaciji BiH počeo je s operativnim radom 1. jula 2017. godina.

Registar sadrži bankovne račune svih poslovnih subjekata koji su registrirani ili posluju u FBiH. Ovime će vlada i ovlaštene institucije imati elektronski pristup svim računima poslovnih subjekata u realnom vremenu.

Ovaj sistem, smješten u Finansijsko-informatičkoj agenciji, razvio je USAID-ov Projekt reforme fiskalnog sektora (FAR) u suradnji s Financijsko-informatičkom agencijom i bankama te implementirao softversko rješenje za Jedinstveni registar. Uz to USAID je donirao i potrebni hardver na kome je smješten registar.

Inače, ovakav je registar ključni zahtjev Zakona o unutarnjem platnom prometu FBiH iz 2015. godine, koji nalaže da sve banke koje posluju u FBiH moraju dostaviti podatke o svim bankovnim računima Financijsko-informatičkoj agenciji.

Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u FBiH će pomoći u sprječavanju porezne utaje putem prijenosa novca na alternativne bankovne račune i omogućiti će istovremeno zamrzavanje svih računa poslovnih subjekata. Također će spriječiti poslovne subjekte koji vrše poreznu utaju u otvaranju novih bankovnih računa nakon zamrzavanja njihovih postojećih bankovnih računa.

Na dan puštanja u rad, registar je sadržavao podatke svih postojećih bankovnih računa u FBiH – ukupno više od 201.000 računa od 103.000 poslovnih subjekata u 19 banaka koje trenutno posluju u FBiH.

U tijeku godine će osim FIA-e i druge institucije, uključujući Poreznu upravu FBiH i sudove, također imati pristup registru. To znači da će kada sud donese odluku da zamrzne račun neke firme zbog neplaćanja poreza svi bankovni računi te firme odmah biti vidljivi.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno