Ljudi

Jedina bh. magistrica fotožurnalistike izlaže u Španiji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naša sugrađanka Dijana Muminović je prva Bosanka koja je u Americi diplomirala fotonovinarstvo i posvetila se dokumentarnoj fotografiji, kasnije je magistrirala i postala jedina Bosanka sa tom diplomom. Prvog oktobra ove godine, u mjestu Villavicencio kod Seville u Španiji, Dijana izlaže fotografije kojima predstavlja Bosnu i Hercegovinu sa još pet bh. fotografkinja Imranom Kapetanović, Jelenom Medić, Vanjom Lisac, Anjom Zebić i Adelom Jušić.

Dijana je dobitnica više nagrada u SAD za svoj rad o posljedicama rata u Bosni, žena ranjivih kategorija, kao i fotografija imigranata i izbjeglica. Dijanina prva samostalna izložba bila je u američkom Kongresu u Washingtonu, a fotografija koju je Dijana zabilježila u Srebrenici nalazi se na naslovnici svjetski poznate knjige, Our Bodies, Their Battlefield (Naša tijela, njihova bojista), co-autorice knjige I am Malala (Ja sam Malala). Dijana je bila gost govornik na raznim univerzitetima u Americi na temu Mir, rat i fotografija, bila je TEDx govornica, a njene fotografije izlagane su u Londonu, New Yorku, Italiji, a sada se Dijana priprema za izložbu u Španiji.

Dijana je završila bachelor fotonovinarstva u Sjedinjenim Američkim Državama na Western Kentucky University (Zapadni Unvierzitet u Kentakiju) 2009. godine i bila je jedina Bosanka u Americi sa tom diplomom, a obzirom da ovaj smjer ne postoji u BiH, još uvjek je jedina u BiH, a sada već i magistrica fotožurnalistike. Master studij vizuelnih komunikacija je završila na Univerzitetu u Ohaju, gdje se također posvetila dokumentarnoj fotografiji kao i jedinom programu u Americi gdje se fotografijom promoviše mentalno zdravlje i osnaživaju osobe sa mentalnim poteškocama. Dijana ovaj program trenutno razvija i u Zenici.

U razgovoru za ZenicaBlog, Dijana je rekla kako se u doba kada se preseila u SAD 1997., bilo teško opredjeliti za neku vrstu vizuelnih komunikacija ili umjetnosti.

“Svi smo pokušavali da izgradimo sebi bolji i kvalitetniji život, a to je značilo da mi djeca studiramo ono što bi nam obećalo i dobru platu. Amerika takodjer daje tu priliku da razvijate i sopstvene biznise i zaposlite se u već razvijenim ili svjetskim firmama, a umjetnost nije davala sigurnost za dobro plaćenim poslom. Tek danas vidimo veći utjecaj fotografije i općenito vizuelnog kontenta na društvenim mrežama. Svijet je počeo da prihvata i lagano uvažava bitnost vizuelnog kontenta, kako u svijetu, tako i na našim prostorima,” kazala je Dijana.

Dijana se prisjetila kako je prije petnaestak godina kada je posjetila Zenicu, igrala Turska protiv BiH na Bilinom Polju. “Tada sam sa malim fotoaparatom zabilježila fotografiju koja će inspirisati moju konačnu odluku u studiranju. Uslikala sam bakljade, a tu je fotografiju jedan studio isprintao i izložio na svoju radnju. Ljudi su non-stop dolazili i kupovali tu fotografiju. Pomislila sam u tom trenutku: “Ako ova fotografija može da ima toliki uticaj na ljude, kako onda može neka druga fotografija koja govori o nečijem životu ili zahtijeva neku socijalnu promjenu. I vjerujte mi, vremenom su moje fotografije postale jedne od onih koje se osjećaju i prepoznatljive su upravo zbog svih emocija i pristupa ljudima,” kazala je Dijana. Pogledajte dijanaphoto.com.

Dijana se ipak, pored svih otvorenih mogucnosti u Americi, opredjelila za povratak u svoju domovimu, gdje se, pored svih svojih uspjeha, najvise ponosi osvajanjem jedinstvenog programa Škole fotografije u Zenici.

“Naježi se čovjek kada majka sa kćerkom dodje na čas. Nena sa unukom. Student gimnazije. Studentkinja. Penzioner. I kada naš član donese sopstvenu klupu na rasklapanje, jer nas je u jednom trenutku bilo previše!” Pogledajte skolafotografije.org

Dijana Muminović je trenutno zaposlena u “Medici” Zenica, gdje pronalazi zadovoljstvo u radu u organizaciji koja se skoro tri decenije bori za prava i sigurnost žena i djece preživjelih različite oblike nasilja u porodici i zajednici.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno