Ljudi

IN MEMORIAM: Ferid Spahić, odlazak jednog Batonca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šestog septembra  2021. godine u ponedjeljak od posljedica  COVID-a 19 napustio nas je Ferid  Spahić iz Puhovca. Osjećam potrebu da kao njegov prijatelj, ali i uime Udruženja  „Baton“ Zenica gdje je obavljao funkciju  koordinatora Udruženja, napišem nekoliko redova kako bih sačuvao od zaborava  spomen na ovog izuzetnog čovjeka.

Rođen je 1943. godine u Puhovcu kod Zenice. Cijeli svoj život posvetio je ovom gradu, bio je veoma radan,  vitalan i zdrav,  a smrt ga je  srela u 79. godini  života.

Upoznali smo  se  prije nekoliko godina poslije jednog od mojih televizijskih intervjua i od tada intenzivno svakodnevno drugovali. Kao od svih prije i od mene je tražio podršku u traženju kostiju  svoga poginulog brata Raifa, šehida  Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njegovog brata lično sam poznavao, a i bio sam u toj  akciji kada smo u  dubokom snjegu budoželjsko-okrugličkih šuma izgubili  Raifa i još pet saboraca.

Bio sam zaprepašten kada sam vidio tu silnu  dokumentaciju, dopise, zahtjeve i molbe svim zvaničnicima, članovima  Predsjedništva  BiH pa i predsjednicima  država u regionu, svim visokim predstavnicima OHR-a, Komisiji za nestale, tužilaštvima, ministrima, gradonačelnicima, predstavnicima političkih partija… jednostavno, on je od svih neumorno tražio podršku u traženju brata.

Sjećam se da  sam ga tada upitao zašto s  tolikim intenzitetom troši sve svoje slobodno vreme i novac. Ferid mi je odgovorio da je riječ o  zavjetu i obećanju,  koje je svojevremeno  dao ocu Uzejru i majci Hasibi na samrtnoj postelji, da će istrajati u potrazi za kostima mrtvog brata i dostojno ih, uz šehidske nišane, pored njih ukopati.

Znao sam da istinski želi da ispuni roditeljski  zavjet, a mene je  kupio svojom iskrenošću i istrajnošću jer sam znao da nas naša vjera uči da je obećanje dug. Ferid se u traganju  ponašao kao vojnik: hrabar i ustrajan, nikada nije odustajao niti se povlačio.

Najslikovitiji primjer za to je činjenica da je posjedovao ratni snimak TV Pala u kojem su snimljeni srpski vojnici koji nad mrtvim tijelima  naših saboraca slavljenički i ponosno pričaju o ovom  vojnom podvigu. Upravo ovaj video će ga kasnije odvesti u Zvornik i Višegrad i to na vrata da se, licem u  lice, suoči s komandnim kadrom i bez obzira na prijetnje i uvrede  traži informaciju  gdje su ukopali posmrtne  ostatke  naših vojnika.

Mora se priznati  da je  bio iznimno hrabar, baš poput svoga brata  šehida  Raifa, posebno je  bilo opasno kada je sam išao i plaćao te  bivše vojnike da u  gustim crnogoričnim šumama Okruglice, Žalja i  Rokoča traže kosti naših vojnika.

Dok sam ga  detaljno slušao snažno me  podsjećao na radnju višestruko nagrađenog filma  „Cut“  tj. „Rez“ režisera Fatiha  Akina, kada njegov glavni junak Nazaret Manoogian, poput našeg Ferida, u traganju stalno ide dalje i nikada ne odustaje.

U saradnji s TV kućom IML TV-Bilal Isaković, naše udruženje je u svojoj  dokumentarističkoj produkciji  „Baton-Arduba“,  uradilo dva intervjua s  našim Feridom. Tu su i gostovanja na Televiziji  Zenica te mu je ta podrška puno značila.

U zadnje  vrijeme Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona ponovo je  intenziviralo rad na ovom predmetu i to mu je  ulivalo nadu.

Vidjevši njegovu disciplinu, predanost u radu i odgovornost, zamoli smo ga da prihvati ulogu koordinatora u aktivnostima  Udruženja „Baton“ Zenica, a on je to sa zadovoljstvom prihvatio.

Vremenom smo postali prijatelji, a nije  prolazio dan da se  ne čujemo ili vidimo makar na  sat vremena. Njegova  voljena hanuma Mehriba odavno je  preselila na  ahiret tako da je  živio sam. Praktikovali smo da iz Radakova idemo u čaršiju pješke na jaciju, a tada sam u razgovoru čuo kolikim velikim životnim iskustvom i jasnim sjećanjima vlada ovaj čovjek.

Detaljno  mi je opisivao kuće i  sokake te 1946. godine kada je s  didom prvi put došao u Zenicu,  a s obzirom na to da je  radni vijek proveo  Kadrovskoj službi Željezare  Zenica poznavao je i pomogao pri zaposlenju velikom broju ljudi s babinskog kraja pa i cijele  Zenice.

Posebno mjesto u njegovim pričama  imao je  njegov dido Hasan Spahić, koji mu je  prenio detaljna  svjedočanstva i iskustva iz dubokih i  blatnjavih rovova Leveva tj. ruskog fronta u Prvom svjetskom ratu, iz zaboravljene  kule u Vardi, s Markovog kamena u Puhovcu te o genocidu u  Radinovićima 1943, kao i mnoga druga svjedočanstva.

Babo Uzejr je u  Drugom svjetskom ratu ostao bez ruke, a u ovom zadnjem bez brata. Jednostavno, ratovi njihovu kuću nisu zaobišli. Uspio sam ga nagovoriti  da  započne pisanje  memoara i  sjećanja na  ljude i  događaje, ali, nažalost, ovaj posao nismo završili.

Međutim, ono što smo počeli i što nam daje nadu u ispunjenje roditeljskog zavjeta i smiraja  svim porodicama  koje još tragaju  za  svojim  „nestalima“ jesu započeti pregovori sa  Islamskom zajednicom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom za  boračka pitanja ZDK.

Naime, Udruženje  „Baton“ Zenica uputilo je zahtjev da se da saglasnost za podizanje nišana svakom nestalom poginulom borcu,  a njih je približno 150  u Bosni i Hercegovini koji se  vode kao nestali.

Naučno utemeljenje uzimamo sa šehidskog nišana Mahmuta Brankovića – koji datira s kraja 15. stoljeća, vjerovatno oko 1485. godine –  i kojem na nišanu piše „pogibe na  despotovu polju“.  Dakle, tijelo šehida  Mahmuta Brankovića ne nalazi se ispod nišana nego samo svjedoči njegovo postojanje, žrtvu i  doprinos u odbrani domovine.

Odlučili smo da napravimo ovaj korak upravo zbog našeg Ferida, koji povodom Dana šehida – koji se u Bosni i Hercegovini obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama – nema  gdje da ode, da  prouči Jasin-i-Šerif i umiri svoju dušu. Još čekamo odgovor i nadamo se jer je  ovo hairli aktivnost, a  naša djeca treba da nas  pamte po dobru.

Na samom kraju, zamolimo Dragog Boga da našem Feridu pomogne i da ga pridruži društvu njegovog brata šehida  Raifa, oca Uzejra i dide Hasana i svih dobrih naših predaka.

S tugom i žaljenjem, dr.sc. Amir Ismić, predsjednik Udruženja  „Baton“ Zenica

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno