Ljudi

Jedanaestogodišnji Zeničanin Dado Džidić napravio svoju “pametnu kuću” 

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedanaestogodišnjak iz Zenice, Dado Džidić, je od svog doma napravio pravu “smart home” (“pametnu kuću”) u kojoj svojim glasom kontroliše uređaje, ali je napravio i aplikaciju za mobilne telefone te sa bilo kojeg dijela svijeta može upravljati tim uređajima i vidjeti njihovo stanje.

Naime, jednostavnim glasovnim naredbama možemo kontrolisati svjetlo, konvektore, bojler, ventilaciju, vanjsku rasvjetu i tv. Uz pomoć aplikacije to možemo raditi i kada nismo u kući, kaže njegov otac Senad.

To nije sve, uvezivanjem uređaja sa Google servisima otvorila se mogućnost dijaloga gdje je samo “nebo granica”, jer (za sada) na engleskom jeziku možemo dobiti odgovore na mnoga pitanja kao što su: koliko je sati, vremensku prognozu, navijanje alarma, najnovije vijesti, i sve ostale stvari koje su na internetu, a ima ih mnogo.

Aplikacije su uvezane i sa smart tv pa tako možemo narediti paljenje, gašenje, manipulisati zvukom, youtube-om tj. svim aplikacijama na tv-u.

Dado je inače šesti razred O.Š. „Alija Nametak“ Zenica, bavi se sportom. Vlasnik je certifikata za robotiku „EUROPIAN ROBOTICS WEEK“, te za programiranje „MEET AND CODE” .

Pametne kuće su budućnost, njihova izrada i programiranje je skupo, ali uz pomoć mladih genijalaca kao što je Dado Džidić budućnost nam je već stigla.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno