Politika

Je li Zenica spremna za (novi) pokret?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Početkom 2017. godine u Zenici je bombastično medijski najavljen novi politički „Pokret za Europu“, koji je trebao biti formiran od strane nekoliko tada nezavisnih načelnika općina i gradonačelnika i koji je, zbog potencijala i interesa njegovih osnivača, u startu već bio osuđen na propast.

Ovih dana, saznaje Zenicablog iz više izvora, vrše se pripremne radnje na osnivanju novog Pokreta, ali ovaj put “radno” nazvanog Pokret za evropsku Zenicu odnosno Pokreta za promjene nabolje, Pokreta za bolji život, prije svega, građana Zenice, odakle će se i pokrenuti ovaj projekat.

Kako našem portalu tvrde pojedinci uključeni u ovu “priču” ideja Pokreta nije ostati samo na lokalnom nivou, nego će, veoma brzo, Pokret dobiti očekivanu podršku i građana prvo Zeničko-dobojskog kantona, a potom i Bosne i Hercegovine.

Pokret koji je u osnivanju bi se pretvorio u političku stranku već do Lokalnih izbora 2024. godine, kada bi ova politička opcija, kako tvrde naši izvori, imala listu za Gradsko vijeće, ali i kandidata za gradonačelnika Zenice, uz tvrdnje da žele “vratiti Zenicu Zeničanima, vratiti život u ovaj grad – kroz reanimaciju privrede, nove domaće i strane investicije, ponovno oživljavanje sporta, kulture, umjetnosti i svega onoga što u konačnici – grad čini gradom!”.

Iza ovog Projekta, kako navode, stoji tim uspješnih, mladih i iskusnih ljudi, koji imaju namjeru da znanjem, dobrom voljom i borbenošću donesu promjene na političkoj sceni u Zenici, Zeničko-dobojskom kantonu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini, koji već značajno radi na izradi programskih dokumenata novog političkog projekta.

Kako tvrde naši sagovornici ljudi okupljeni oko ovog projekta utvrdili su političke principe i vrijednosti koje će Pokret njegovati, utvrđeni su ciljevi djelovanja i osnovni principi i načela Pokreta, a s obzirom na široku i snažnu podršku koju je ovaj Pokret dobio i prije zvaničnog POKRETanja nakon razgovora i konsultacija s velikim brojem istaknutih privrednika, predstavnika akademske i šire društvene zajednice, novi Pokret će imati veliku ulogu u lokalnim političkim strukturama u Zenici, već nakon narednih izbora.

Imena? Za sada ih naš portal ne navodi, to ćemo prepustiti osnivačima i akterima koji kažu da je među njima značajan broj do sad politički neopterećenih mladih, ali i pojedinci iz aktuelnih i godinama poznatih stranaka, koji su zbog neslaganja prema politikama “centrala i vođa” odlučili da svoj budući politički angažman nastave u novom političkom subjektu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno