Politika

Je li na pomolu nova raspodjela uloga? Ko je s kim u koaliciji – SDA, Snaga centra, Kasumović…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Je li na pomolu nova raspodjela uloga? Ko je s kim u koaliciji – SDA, Snaga centra, Kasumović… Vijećnici SDA, A SDA i Snage centra u Gradskom vijeću Zenica zajedno sa Miralemom Galijaševićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona i predsjednikom Kantonalnog odbora SDAZDK-a, ostat će upamćeni kao ljudi koji ne žele dobro svome gradu, tvrdi Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Zahtjev na hrvatskom

– Umjesto da se zajedno sa gradonačelnikom, Gradskom upravom i 11 kolega vijećnika bore da od kladionica naplatimo sredstva koja pripadaju našem gradu i tako pomognemo sport, poljoprivredu popravimo i izgradimo puteve, vijećnici SDA, Snage centra i A SDA bore se za nekoliko kladioničarskih porodica, kazao je Kasumović.

On je objasnio da je Grad Zenica donio legalnu, legitimnu i ustavnu odluku o kladionicama.

– U ovom gradu na 900 stanovnika imamo jednu kladionicu. Prva želja mi je bila da ih svedem na normalnu mjeru. Kladionice su legalan biznis u ovoj državi i ja to ne sporim. Htio sam da dio ekstra profita koji stvaraju kladionice ostane Gradu, da riješim sport i kulturu, jer ih je SDA dovela na taj nivo. Međutim, pojedinci na sve načine pokušavaju to da ospore. Prvo u Gradskom vijeću glasaju za to i onda se desio sramni potez Galijaševića. Odigrali su kladioničari na dvije partije, a vlasnici te dvije partije imaju direktan interes od kladionica, jer ih obezbjeđuju, ugrađuju im videonadzor, a imam pravo sumnjati da imaju i finansijski interes. Osam njihovih vijećnika pošalje premijeru zahtjev, a premijer koji jedini po ustavu to može učiniti, bez konsultacija sa Gradskom upravom, šalje to po hitnom postupku na ocjenu ustavnosti. Molim ga 11 mjeseci da mi objasni zbog čega je proglasio kladionice vitalnim nacionalnim interesom Bošnjaka u Zenici, istakao je Kasumović.

Gradonačelnik Zenice je naglasio da će od kladionica naplatiti 2017. godinu te da su im izdata rješenja. Presuda Ustavnog suda Federacije BiH, veli, donosi se u meritumu i nema retroaktivno dejstvo. To znači da Grad, objašnjava Kasumović, šta god je po ovom osnovu “ubrao”, ne vraća nikome.

– Galijašević je svojevremeno izjavio da ih je strah tobože da će Grad to morati vraćati s kamatama, da bi dobio krivičnu prijavu ako to ne pošalje. Ustvari, to je njegovo pravo, a ne obaveza i nema nikakve odgovornosti ako to uradi ili ne. Njegovu prvobitnu izjavu su gledali predsjednici nekih sudova u BiH i donijeli mi originale presuda po ovakvim stvarima, gdje se potvrđuje da se presuda Ustavnog suda ne može retroaktivno primjenjivati. Od tada Galijašević šuti o ovome, jer nema argumenata, kazao je Kasumović.

Dodao je da je zahtjev dvije stranke za slanje na ocjenu ustavnosti pisan na hrvatskom jeziku, te da je istina da su to vlasnici kladionica napisali i naredili strankama SC i A SDA da potpišu. Tekst je u oba slučaja isti, samo je promijenjen pošiljalac.

Kasumović je predložio da se uvede PDV na uplate u kladionicama, i to deset posto porez na dobitke, čime će se dobiti puno više sredstava nego što bi se dobilo uvođenjem akciza na gorivo. Ali, dodaje, neke stranke imaju koristi, pa ne žele da se ovako nešto provede.

Vijećnici SDA su glasali za povećanje komunalnih taksi za kladionice. Glavni motiv za to je, istakao je Nezir Pivić, predsjednik povjereništva SDA Zenica, njihov stav da je kocka društveno zlo koje treba destimulisati, a sredstva od naplate takvih taksi treba usmjeriti u društveno korisne aktivnosti kao što su kultura ili sport.

– Od gradonačelnika Kasumovića tražimo odgovor na pitanje zašto u gradski budžet nije uprihodovana niti jedna marka od komunalnih taksi za kladionice za ovu godinu, iako je odluka pravosnažna već deset mjeseci. Raspolažemo određenim informacijama da je gradonačelnik u dosluhu sa nekim kladioničarima, posebno onim iz kriminalnog miljea, a odgađanje očitovanja Ustavnog suda FBiH o ustavnosti ove odluke mu odgovara iz prostog razloga što narednih nekoliko godina može zloupotrebljavati odluku o komunalnim taksama, štititi pojedine kladioničare i mešetariti velikim novčanim iznosima. Umjesto napada na političke stranke u Gradskom vijeću, Kasumović treba pristupiti naplati komunalnih taksi prema već usvojenoj odluci. Ponavljam, Kasumović treba naplaćivati komunalne takse prema odluci koja je usvojena prije deset mjeseci, rekao je Pivić.

Iz SDA su ustvrdili da je Kasumović u prvoj godini mandata od modernog i razvijenog grada kakav je Zenica već napravio grad slučaj te da je Zeničanima više nego jasno da je on potpuno nesposoban da vodi Zenicu i da nema ni minimum kompetencija za vođenje Grada. Populističkom i spin-pričom o kladionicama, tvrde, on želi skrenuti pažnju sa notorne činjenice da je njegov učinak za godinu ništavan, da nije realizirao niti jedno predizborno obećanje, ali i da po svaku cijenu spriječi bilo kakav dogovor među vijećnicima, odnosno političkim strankama u Gradskom vijeću.

Dokazivanje Izetbegoviću?!

– Kasumović pokušava ponovo da spinuje da smo mi u koaliciji sa SDA. Ako ne zna on koji je 20 godina bio na visokim pozicijama u ime SDA, ja ću mu reći, a bavim se godinu politikom. Koalicija je kada imamo funkcije na stolu i dijelimo ih. Nek’ slobodno kaže s kim je on podijelio funkcije, koga je ostavio i čiji je on igrač. Smatram da je svaki dan sa Kasumovićem kao gradonačelnikom poguban za ovaj grad. Mi smo spremni krenuti u njegov opoziv, ali SDA to ne želi. Pitam se nakon svega da li je Fuad Kasumović trojanski konj SDA ili se pokušava nametnuti Bakiru Izetbegoviću pokazivanjem političke snage da bi dobio neku novu poziciju od SDA, izjavio je Eldin Vrače, predsjednik Snage centra.

Rekao je da bi rado imao duel u TV emisiji sa Kasumovićem da ga javno pita zbog čega nije od februara do danas obrazložio svoju odluku niti je Gradska uprava poslala obrazloženje. Uz dobru namjeru, ovakav put Kasumovića, smatra Vrače, vodi ka paklu.

– Ovakvom odlukom o komunalnim taksama Grad je oštećen za 500.000 KM, koje smo mogli regularnim putem naplatiti i imati na računu. Neko treba odgovarati za to. Neko očigledno amnestira kladionice. Pitam se nakon svega da li je Kasumović u nekom tajnom dogovoru sa kladionicama, kazao je Vrače.

M. Dajić / Oslobođenje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno