Info

Javna tribina na temu učenja romskog jezika u obrazovnom sistemu ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javna tribina na temu učenja romskog jezika u obrazovnom sistemu ZDK – Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) večeras je održalo javnu tribinu na temu „Položaj Roma u Zeničko-Dobojskom kantonu kroz prizmu učenja romskog jezika u obrazovnom sistemu ZDK“, a sa ciljem obilježavanja 05. Novembra – Svjetskog dana romskog jezika.

Učesnici tribine konstatovali su da je poražavajuća činjenica da djeca romske nacionalnosti u Zeničko-Dobojskom kantonu ni u jednoj osnovnoj ili srednjoj školi ne uče svoj romski jezik i kulturu, bilo u okviru redovne ili dopunske nastave. Kao glavni krivci za ovakvu situaciju označeni su: 1. sami pripadnici romske zajednice koji nisu upoznati sa svojim pravima koja im omogućavaju Zakon o osnovnoj školi ZDK i Zakon o srednjoj školi ZDK, u vidu isticanja zahtjeva da njihova djeca uče svoj jezik i kulturu ukoliko ih određen broj pohađa neku određenu osnovnu ili srednju školu i 2. resorno ministarstvo za obrazovanje ZDK, koje do sada (uključujući i predhodne sazive vlada) nije pokrenulo konkretne aktivnosti za ispunjavanje zakonskih propisanih pretpostavki za implementaciju učenja romskog jezika u obrazovnom sistemu ZDK, a što podrazumjeva obučavanje stručnog pedagoškog osoblja – učitelja romskog jezika i kulture, utvrđivanje materije jednog ovakvog predmeta u planu i programu, te izdvajanje finansijskih sredstava za izdavanje uđžbenika po kojem bi učenici pohađali jedan ovakav predmet.

Nažalost, Grad Zenica i gradonačelnik Fuad Kasumović, spoznori održavanja večerašnje tribine, usamljeni su primjer u cijeloj državi po pitanju podrške obilježavanju ovoga značajnog zvaničnog romskog datuma. Nadamo se da će se i ostali gradovi i gradonačelnici ugledati na Fuada Kasumovića, te iduće godine podržati obilježavanje ovog zvaničnog romskog praznika.

Važno je naglasiti i da tribini nije prisustvovao vijećnik ispred nacionalnih manjina u vijeću grada Zenice – gdin. Asim Musić, iako je javnost bila uredno obavještena o održavanju tribine, što je posebno razočaralo prisutne goste i pripadnike romske zajednice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno