Zločini

Javljaju se novi prevareni Zeničani

Nakon što je “Avaz” jučer objavio informaciju o istrazi koju provodi MUP Zeničko-dobojskog kantona zbog pronevjere više od 100.000 KM, koju je navodno počinio službenik Investiciono-komercijalne banke Zenica, jučer nam se javilo nekoliko građana Zenice koji tvrde da je iznos, ali i broj oštećenih znatno veći.

– Midhat Karalić radio je ugovore, popunjavao formulare i primao novac za ugovore koje onda nije knjižio, niti je polagao novac na štedne i račune za oročenje. Moju suprugu i mene prevario je za 30.000 KM, poznaniku Aliji A. iz Gornje Zenice nedostaje 45.000 KM. Da smo prevareni, shvatili smo 14. novembra. U banci su nam rekli da je Karalić dobio otkaz. Kroz razgovor u policiji, gdje smo dali iskaz, rečeno nam je da se do sada javilo 25 osoba i da je najmanji iznos koji je otuđio 10.000 KM. Ima ljudi koji su prevareni za 50.000 KM – kazao nam je Zeničanin Asmir Č.

Prevareni su nezadovoljni i što im Uprava IKB danima govori “da još provjerava podatke”.

– Prošao je nepun mjesec uvjeravanja da će, kad istraga bude okončana, sve biti uredu i da nećemo biti oštećeni. Njega nema, kao da nikad nije postojao, čak je ugasio i svoj Facebook profil, a više od mjesec niko ga nije vidio – kazao nam je Semir K., rođak osumnjičenog službenika, koji je također prevaren.

Voditelj računa fizičkih lica u „IK banci“ Midhat Karalić nestao je i za policiju je osoba za kojom tragaju. Prema svemu sudeći, sa sobom je odnio i novac mnogih klijenata ove banke.

– Učinjene radnje još su u fazi utvrđivanja. Banka je nakon prvih uočenih nepravilnosti u radu preduzela sve neophodne mjere, uključujući prijavu MUP-u ZDK. S obzirom na to da se još utvrđuje činjenično stanje, u ovom momentu ne možemo dati više detalja. Ono što je sigurno jeste da će banka učiniti sve da njeni klijenti ne budu oštećeni – kazao nam je Suvad Ibranović, direktor IKB Zenica.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem