Zenica

Izviđači Zenice potpisali ugovor sa Ambasadom SAD

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izviđači Zenice potpisali ugovor sa Ambasadom SAD – JEDAN SVIJET  ( ONE WORLD) će stvoriti nova prijateljstva i pored pandemije.

Veliko nam je zadovoljstvo ispred Saveza izviđača Grada Zenica podijeliti sa vama informaciju  da je Ambasada SAD-a  prepoznala naš rad u periodu prije i tokom pandemije, te da ćemo sa svojim drugarima iz Prijedora od jula mjeseca započeti jednu veliku novu priču koja počinje projektom JEDAN SVIJET ( ONE WORLD).  Nakon šest realizovanih projekata u proteklom periodu pokazali smo da izviđači mogu sve, stvoramo bolji svijet, da smo glasnici budućnosti, jednostavno prijatelji koji će napraviti JEDAN  i SAVRŠEN SVIJET.

NAŠ UTICAJ  JE PREPOZNATLJIV  jer bez obzira na njihovu pojedinačnu nacionalnost, vjersku pripadnost i kulturu, izviđači dijele iste vrijednosti

U PRILOG OVOME GOVORE SLIJEDEĆE ČINJENICE ….

7 interetničkih ljetnih kampova na Boračkom jezeru

6 interetničkih zimskih kampova organizovanih u Prijedoru

više od 35 interetničkih aktivnosti organizovanih između kampova u kontinuitetu  (manifestacije i radionica za mlade, festival izviđačke pjesme, Dan planete Zemlje,Svetski dan okoliša…)

8270 učesnika iz  više od 28 gradova i mjesta su kroz 144.270 volonterskih sati
bili uključeni u naše aktivnosti.

O PROJEKTU „JEDAN SVIJET ( ONE WORLD)„
Projekat „JEDAN SVIJET“  će okupiti različite zajednice i mlade kroz dva  interetnička kampa
(9-dnevni ljetni kamp i 5 – dnevni  zimski kamp) i 3 interetničke aktivnosti velikih razmjera.  Više od 120 adolescenata i mladih iz Zenice posjetiće svoje vršnjake iz Republike Srpske (Prijedor) i obrnuto. Kroz više od 21.400 volonterskih sati, oni će raditi jedni s drugima i sa drugima (uz ohrabrivanje i uključivanje manjinskih grupa). 1900 izravnih ili indirektnih učesnika iz više od 12 gradova bit će uključeno dodatno tokom realizacije projekta u velike međuetničke aktivnosti mladih.

Praksa interetničkih kampova koju je pokrenula Ambasada Sjedinjenih Država dala je nove mogućnosti adolescentima i mladima  u  Bosni i Hercegovini.  Oni su dobili „ svoj prostor i vrijeme“ da rade zajedno u mešovitim grupama, koristeći metodu vršnjačkog obrazovanja, koja primjenjuje izviđačka organizacija pod sloganom „Jedan svijet – Jedno obećanje“ .  Naše iskustvo sa prethodnim kampovima pokazalo je da se stopa razmjene mladih nakon svakog kampa povećala za 2-5% u područjima koja su obuhvaćena projektom.

Projekat „JEDAN SVIJET“ je pred nas postavio i novi izazov:  privući nove grupe adolescenata i  mladih da rade na različitim poljima povezivanja, uključenje manjinskih skupina i manjih zajednica  u model vršnjačke edukacije kroz interetničke kampove.

Veliki izazov naravno za nas i predstojeće aktivnosti predstavlja stanje pandemije COVID – 19,  a Savez izviđača Grada Zenica će pratiti preporuke kriznih štabova i epidemiološku situaciju u narednim danima.  Već predstojećeg vikenda, uz sve mjere zaštite, organizujemo akciju na dezinfekciji kampa, košenju i krečenju objekata u izviđačkom centru na Boračkom jezeru.

Do druženja na Interetničkom ljetnom kampu „JEDAN SVIJET“ koji je planiran ovog ljeta na Boračkom jezeru,

Srdačno vas pozdravljamo,

Savez izviđača Grada Zenica

www.sigze.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno