Kultura

Izvedene dvije predstave Beogradskog dramskog pozorišta na trećem festivalskom danu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvedene dvije predstave Beogradskog dramskog pozorišta – Trećeg festivalskog dana u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je protekao u znaku raznovrsnog gostovanja.  U 17.15 sati u okviru Pratećeg programa u Konferencijskoj Sali BNP-a je upriličeno predstavljanje časopisa za književnost i kulturu „Život“. Učesnici ovog predstavljanja su bili Nedžad Fejzić i Almir Bašović.
U okviru Takmičarskog programa XVI festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017. u 18 sati je na Velikoj sceni izvedena predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Berlinski zid“ nastala prema tekstu Željka Hubača, a u režiji Milana Neškovića.
„Kao da je život gušterov rep“ osnovna je tema ove potresne ljudske i ljubavne priče Željka Hubača, smještene u Uroševac na Kosovu – godine 1999. Stigmatizovani krvavim etničkim sukobima – i Albanci i Srbi razapeti su između borbe za opstanak, žestokih strasti i ljubavi, a kako pisac navodi u podnaslovu sve u životnoj „priči o djeci koja su predodređena porodicom kojoj ne pripadaju“.
Nešković potpisuje i idejno rešenje prostora, izbor muzike, kostimografiju potpisuje Biljana Grgur, scenografiju Mina Lazarević, a kompozitorica predstave je Anja Đorđević.
U predstavi igraju: Tanasije Uzunović, Jovo Maksić, Nemanja Oliverić, Paulina Manov, Andrej Šepetkovski i Ljubinka Klarić.
Isti dan, u 22 sata na Velikoj sceni BNP-a je izvedena predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Moje dete“, nastala prema tekstu Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević.

Ovaj pozorišni komad govori o najčešće prećutkivanim socijalno-angažovanim temama: položaj i uslovi života Roma u urbanom okruženju; nasilje u porodici; seksualno zlostavljanje djece; pubertetsku trudnoću… „Moje dete” je veristički ispraćena društvena tragedija, to jest priča o Romima, njihovom opstajanju u začaranom krugu marginalizovane i izopštene grupe. Takođe, ova priča obuhvata i univerzalne premise o posljedicama neobrazovanja i siromaštva na raspad porodice, moralnih vrijednosti i ljudskosti, uopšte.

Ana Đorđević potpisuje režiju, adaptaciju, te idejno rješenje scene. Scenografiju potpisuje Milica Vučković, kostimografiju Lana Cvijanović, a kompozitor predstave je Vladimir Petričević. Scenski pokret potpisuje Marija Milenković, a lektor je dr. Ljiljana Mrkić Popović. Uloge tumače: Jovana Gavrilović, Ivana Nikolić, Andrej Šepetkovski, Vladan Milić, Jelisaveta Orašanin i Mladen Sovilj.
Četvrti dan Festivala u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je posvećen trideset i devetom rođendanu sadašnje zgrade BNP-a.

U Konferencijskoj sali uokviru Pratećeg programa će biti upriličena promocija knjige Fuada Tabaka „Zašto ova neman raste“. U promociji će učestvovati Fuad Tabak, Nedžad Fejzić, Miroljub Mijatović, Lana Zablocki-Džehverović i Lamija Salihović.

U 19. 15 sati će na Donjem foajeu BNP-a biti upriličeno otvorenje izložbe Muhameda Badija Tunovića „Moje Pozorište – Moja Fabrika“, a u 19.30 na Velikoj sceni BNP-a će biti upriličena premijera filma Dade Ruvića „Moje Pozorište – Moja Fabrika“. U okviru Takmičarskog programa u 20 sati će biti izvedena predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Moja Fabrika“ nastala prema tekstu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno