Kultura

Četvrti dan Festivala u znaku obilježavanja rođendana zgrade BNP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Četvrti dan Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017. protekao je u znaku obilježavanja ulaska u četvrtu deceniju boravka u sadašnjoj zgradi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U 18.30 sati u Konferencijskoj sali BNP-a je promovisana knjiga Fuada Tabaka „Zašto ova neman raste?“. Na promociji su učestvovali Fuad Tabak, Miroljub Mijatović, Lana Zablocki-Džehverović, Lamija Salihović i Nedžad Fejzić. Izdavač knjige je Bosansko narodno pozorište Zenica.

U 19.15 sati u Donjem foajeu BNP-a je otvorena izložba fotografija Muhameda Badija Tunovića „Moje Pozorište – Moja Fabrika“, koja je posvećena sanaciji fasade zgrade BNP-a. Nakon izložbe na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je upriličena premijera filma „ Moje pozorište – Moja Fabrika“.

U okviru Takmičarskog programa na Velikoj sceni BNP-a je izvedena predstava „Moja Fabrika“ nastala prema tekstu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U predstavi igraju: Adis Mehanović, Anđela Ilić, Benjamin Bajramović, Lana Delić, Miki Trifunov, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović, Predrag Jokanović, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Selma Mehanović, Siniša Vidović, Snežana Vidović i Zlatan Školjić.

Kostimografiju i scenografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret i koreografiju Thomas Steyaert, a izbor muzike Basheskia & Edward EQ.
Ovaj pozorišni komad govori o specifičnom odnosu grada i njegove Fabrike, radnika i radnica, njihovom nekadašnjem i današnjem životu, te odnosu grada Zenice i nekadašnje Željezare Zenica.

Gradska sredina je rasla i razvijala se upravo zahvaljujući razvoju zeničke Željezare. Predstava kombinira materijale iz knjige, te izjave radnika i radnica Željezare Zenica koji su i danas neraskidivo vezani za fabriku. Prati odnos grada i fabrike od njenog nastanka krajem 19. stoljeća do danas.

Večeras, petog festivalskog dana na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 20 sati će biti izvedena predstava „Mrtve ribe plivaju na leđima“, nastala prema tekstu Josipa Mlakića, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u Mostaru i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno