PERO Zenica
Kultura

Izvedbom predstave „Prodani smijeh“ u okviru Malog MESS-a završena Dječija BNP-ova nedjelja s lutkama

Izvedbom predstave „Prodani smijeh“ u okviru Malog MESS-a završena Dječija BNP-ova nedjelja s lutkama – U nedjelju, 8. oktobra, u izvedbi lutkarske predstave „Prodani smijeh“ u režiji Darka Kovačovskog i produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica, uživali su najmlađi posjetitelji pozorišta, čime je završeno obilježavanje Dječije BNP-ove lutkarske nedjelje. Predstava je izvedena u u okviru programa za djecu 57. internacionalnog teatarskog festivala MESS – Mali MESS.

Predstava „Prodani smijeh“ nastala je prema motivima istoimenog romana Jamesa Krüssa i priča je o dječaku Timu, koji pada u iskušenje da proda svoj osmijeh za jednu bombonu. U susretu sa starim gradskim Satom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten. Time se rađa i želja za povratkom prodanog osmijeha, ali se susreće sa još jednim iskušenjem. Vještica skuplja dječije osmijehe da bi ih iskoristila za svoje egoistočne ciljeve, jer dječiji osmjesi su njen eliksir mladosti.

Za pet dana obilježavanja Dječije BNP-ove nedjelje sa lutkama u Zenici, Novom Travniku i Sarajevu je izvedeno pet predstava za djecu i mlade i upriličene su dvije lutkarske radionice. Odigrana je pedeseta izvedba predstave „Put do čarolije“ u Sarajevu, a pedeset i prva u Novom Travniku. U zeničkom BNP-u su bili domaćini i dvjema gostujućim predstavama „Olovni vojnik i balerina“ Lutkarskog pozorišta Niš, te predstavi pobjednici ovogodišnjeg Lut festa „Ivica i Marica“ Dječijeg pozorišta iz Subotice.

Predstavom „Prodani smijeh“, koja je svoju nedavnu premijeru imala u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, okončana je Dječija BNP-ova nedjelja sa lutkama, a i sa ovom predstavom u zeničkom BNP-u već početkom decembra očekuju realizaciju ugovorenih međunarodnih gostovanja.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

______________
FB Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Zenicablog - KOMENTARIŠITE GORNJI ČLANAK pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Zenicabloga zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!
 
loading...