Naše

Izudin Kešetović: Život iz Životinjske farme

Izudin Kešetović
Izudin Kešetović
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izudin Kešetović: Život iz Životinjske farme – Život po Zarobljenu državu teoretičari, Hellman, Jones i Kaufman (2000) definiraju u smislu „oblikovanja, regulacije i drugih propisa u svoju korist osiguravajući pritom isplate javnim službenicima“.

Upravo po ovoj definiciji aktuelna podpredsjednica Vlade F BiH i ministrica finansija objašnjava predložene izmjene Zakona kojima se reguliše status javnih službenika. U narodskom žargonu to znači „i jare i pare“. Prema onoj staroj floskusi iz „starog“ sistema, u kome se često određivao status pojedinca, u smislu „lahak posao a dobro plaćen“.

Stoga i ovo pitanje zahtjeva širi kontekst istraživanja u smislu razvoja naučne discipline koja nosi naziv politička ekonomija korupcije.

Strateška polazišta ovog teoreskog i praktičnog pristupa je u objašnjenju sistema koji se svrstava na parazitski i simbiotski. Polazište svih teorija se ogleda u proučavanju kako pretvoriti parazitski sistem u simbiotski inovacijski sistem.

Primjeri potrebe avakve transformacije u Bosni i Hercegovini su vidljivi i „golim okom“. Ono što nedostaje je spremnost nosilaca vlasti da se to uradi.

Priča o reformi javnog sektora i borbi proziv kriminala i korupcije su stara kao „lanjski snijeg“.

Priča o kamarili besposlenih državnih dužnosnika, službenika i namještenika su i vrapcima dosadila. I dok se ovi „državni“ debljaju , oni „ničiji“ se privode, uslovljavaju, maltretiraju i ponižavaju.

Parazitizam se uvukao u sve sfere javnog života.

Od toga nije imuna niti akademska zajednica, sektor obrazovanja, zdravstveni sistem, javne djelatnosti: energetika, komunalne usluge, javne službe i javni servisi građana .

Parazitizam je postao etalon ili mjera društvenog statusa. Kreativnost i inovacija postaje misao imenica.

Stoga i priča o zarobljenoj državi postaje sasvim razumljiva u bh društvu koje sve više liči na Orvelovsko proviđenje u funkcionisanju „farme“.

Farma postaje mjera trenutnog stanja .

Čak i sva posljednja dešavanja koja se svode na privođenje pravdi državnih službenika, raspad sistema sigurnosti i bezbjednosti uz nesreće sa ljudskim žrtvama , poput ovih posljednje u rudnicima, sve više liče na ekraniziranu farmu nego kao sistemski pristup izgradnje efikasne države.

Rezultat svega što se dešava na bh društvenoj sceni je da i dalje živimo u zarobljenoj državi, parazitskih manira i orvelovskih navika iz životinjske farme.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno