Uncategorized

Izmjene Zakona o upravljanju otpadom

U FBiH pripremljene izmjene Zakona o upravljanju otpadom
U FBiH pripremljene izmjene Zakona o upravljanju otpadom
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izmjene Zakona o upravljanju otpadom- U Federaciji Bosne i Hercegovine pripremljene su izmjene Zakona o upravljanju otpadom. Uvode neke novine i na tragu su uspostave istog sistema upravljanja otpadnim materijama na području cijele Bosne i Hercegovine.

Puni naziv akta je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom. Predlagač, Federalna vlada, uputila ga je Parlamentu po hitnom postupku te je u najavljenom dnevnom redu Predstavničkog doma za sjednicu u srijedu kao prva tačka dnevnog reda.

Jedna od novina odnosi se na “posebne kategorije otpada“, karakteristične po štetnosti za okoliš i ljudsko zdravlje ili po količinama koje nastaju, pa iziskuju posebno uređen način upravljanja, od mjesta nastajanja, skupljanja, transporta i tretmana, do konačnog zbrinjavanja.

Nova je i definicija “proizvođača i uvoznika proizvoda“. To je pravna osoba što na profesionalnoj osnovi razvija, proizvodi, prerađuje, obrađuje, prodaje, unosi ili uvozi, odnosno prva stavlja na tržište Federacije proizvode, uređaje i opremu, koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada.

Uvedena je i definicija “operater sistema” kao pravna osoba što po principu “produžene odgovornosti proizvođača” ispunjava ciljeve za reciklažu i iskorištenje takvih vrsta otpadnih materija.

Operatera sistema mogu osnovati isključivo pravne osobe koje stavljaju u promet proizvode koji postaju posebne kategorije otpada. Proizvođač i uvoznik takvih proizvoda je društveno i financijski odgovoran za opterećenje okoliša.

Kao posebne kategorije su između ostalog definirani: ambalažni otpad, otpadna vozila, ulja, baterije i akumulatori, otpadne gume, električni, elektronički i medicinski otpad, zatim onaj koji sadrži azbest ili PCB, nastao u proizvodnji titandioksida.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, navedeno je u obrazloženju Prijedloga zakona, uz koordinaciju s Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, opredijeljeno je radi usklađivanja i donošenja novih provedbenih propisa, otklanjanja mogućih posljedica po ekonomiju, zaštitu standarda i prava potrošača i bolja ulaganja u razvoj infrastrukture.

Hitna procedura donošenja ovog zakona će omogućiti njegovu efikasniju provedbu, kao i donošenje novih provedbenih propisa o upravljanju posebnim kategorijama otpada, načinu i kontroli utroška sredstava i njihovom planskom ulaganju u razvoj infrastrukture za upravljanje otpadom, navela je Federalna vlada.

Dok je tekst bio u nacrtu, razmatralo ga je i Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno