Uncategorized

Do građevinskih dozvola elektronskim putem

Razmatra se mogućnost izdavanja građevinskih dozvola elektronskim putem
Razmatra se mogućnost izdavanja građevinskih dozvola elektronskim putem
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izdavanja građevinskih dozvola elektronskim putem- Uvođenje elektronskog izdavanja građevinskih dozvola skratilo bi procedure u ovoj oblasti i olakšalo poslovanje kompanijama, pokazuju iskustva susjednih zemalja.

Kako bi došlo do ovoga moraju se riješiti tri ključna problema koja su istaknuli svi sudionici u ovom procesu kako predstavnici općinskih vlasti tako i investitori. Radi se o pitanjima prostorno-planske dokumentacije i prevelike detaljnosti kao i prečestih promjena regulacijskih planova, kaže Slobodanka Dukić iz Agencije ra razvoj poduzeća EDA koja je radila procjenu stanja i mogućnosti uvođenja ovog sustava u BiH.

Dodaje da je tu i problem koji se odnosi na nedostatak ažurnih katastarskih podloga kao i pitanje nesklada podataka iz katastra i zemljištnih knjiga.

“Osim toga ima i nepotrebnih koraka u samom procesu na koje investitor gubi vrijeme. Neke procedure mogu trajati do 2-3 mjeseca, a kada imate sporna pitanja koje se tiču imovinsko-pravnih odnosa, one mogu traju nekoliko godina”, kaže Dukić.

Navodi da iskustva Makedonije i Srbije, koja su već uvele ovu uslugu, pokazuju da su time uspjeli unificirati procedure i ubrati procese izdavanja građevinskih dozvola.

Ovim se uspostavljaju i rokovi te to više ne ovisi od službenika. Naravno, potrebno je u samom procesu da se podigne svijet o razmjeni elektronskih dokumenta i upotrebe elektronskog potpisa.

Navodi da su iskustva Makedonije u ovoj oblasti veoma dobra i da je ona uvođenjem ovakvog izdavanja dozvola značajno unaprijedili svoju poziciju u izvještaju Doing business Svjetske banke i sada su među deset prvih zemalja u ovoj oblasti, dok je BiH još uvijek na 189.

Dukić navodi da je njihova analiza pokazala da imamo pretpostavke da se sa tim možemo uhvatiti u koštac. Naime, BiH ima realativno uređen zakonski okvir za funkcioniranje u oblasti građevinarstva. Također postoji i dovoljan broj licenciranih pravnih i fizičkih lica za bavljene u oblasti građevinarstva.

“Naša analiza pokazuje da BiH nema valjan razlog da se ne uhvati u koštac sa unaprijeđenjem oblasti izdavanja građevinskih dozvola.To nije lako, nije brzo, ali može postići napredak ako se postave ciljevi i počne raditi na njima”,navodi ona.

Inače, procjena je sastavni dio regionalnog projekta doseminacija sustava elektronskog izdavanja građevinskih dozvola u Jugoistočnoj Europi koji provodi GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju općinskih usluga financiran zajednički od strane Njemačke i Švicarske vlade.

Iz kompanije Mibral iz Sarajeva, kažu da je obično investitor zadužen za dobivanje građevinske dozvole, te da su oni samo izvođači radova na tim projektima.

No, njihova iskustva pokazuju da se često za rješavanje pitanja imovinsko-pravnih odnosa, koji su preduvjet za dobivanje građevinske dozvole i početak radova, čeka dugo. U nekim projektima i po godinu dana, a neki tenderi i propadnu jer se u samom procesu ne uspiju riješiti ta pitanja.

Mišljenja su da bi elektronsko izdavanje građevinskih dozvola ubrzalo samu proceduru i olakšalo poslovanje kompanijama.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno