Kultura

Izložba slika Zdene Šarić Pisker u Našem mostu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Umjetnica i likovna aktivistica Zdena Šarić Pisker u oktobru ove godine obilježava sedamdeset prvu godinu života i jedanaestu godina bavljenja neobičnom tehnikom „slikanja peglom”.

Tim povodom u galeriji udruženja Naš most Zenica organizuje izložbu svojih slika pod nazivom “Ima jedan svijet” nastalih u toku protekle decenije koja će biti otvorena upravo za njen rođendan, 25. oktobra ove godine.

Tehniku slikanja peglom, tj. enkaustiku, Zdena je otkrila slučajno, sa svojih tada šezdeset godina, kada je počela puno vremena provoditi u kući. A, kako je po prirodi zntiželjna i ljubopitljiva morala je da nađe način da kreativno i dobro iskoristi vrijeme.

Enkaustika je stara, zaboravljena tehnika slikanja voskom i predmetom koji je izvor toplote. Korištenje voštanih bojica i kućnih pegli kao slikarskog pribora novi je pristup ovoj tehnici, koji Zdena uspješno koristi kao jedina umjetnica koja se njome bavi u BiH.

Prva samostalna izložba slika pod nazivom „Sjećanja“ organizirana je u Zenici u saradnji sa Muzejom grada Zenice 18. maja 2011. godine, na Međunarodni dan muzeja. Odmah nakon ovog, iznimno uspješnog javnog predstavljanja njenih neobičnih radova, počeli su joj pristizati pozivi za učešće na brojnim izložbama slika i međunarodnim likovnim kolonijama širom regiona. Ovo je njena deveta samostalna izložba.

Izložba “Ima jedan svijet” će biti otvorena do kraja ove godine u udruženju Naš most u ulici Maršala Tita 22 u centru Zenice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno