Kultura

Izložba slika i kaligrafskih radova Munira Tufekčića u Sanskom Mostu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru kulturno-vjerske manifestacije “Musalla 2023”, u haremu Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu, upriličena je izložba slika i kaligrafskih radova pod nazivom “Sebiljom do Sane”, čiji je autor Munir Tufekčić, javlja Anadolu.

U kombiniranim umjetničkim iskazima slikarstva i kaligrafije Tufekčić je apostrofirao neke od najdragocjenijih motiva islamske civilizacije karakteristične za tradiciju vjerovanja bosanskohercegovačkih muslimana kao i motive iz dalje i bliže kulturno historijske zbilje Bosne i Hercegovine, među kojima su motivi Sarajeva, Vranduka, Mostara, stećaka, ljiljana i srednjovjekovnih gradova.

Izložbu je otvorio glavni sanski imam Mirza ef. Žerić te izrazio zadovoljstvo time što je ona dio ovogodišnje manifestacije.

Tufekčić je inače po vokaciji filozof i iz te perspektive pristupa slikarstvu i umjetničkom izražavanju. Do sada je izlagao u mnogim bh. gradovima i kaže kako je inspiraciju za svoja djela crpio na putovanjima po islamskim zemljama učitavajući je u bosanskohercegovački kolorit.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno