Kultura

FOTO: Održana tribina “Bošnjaci, prije svega” u organizaciji BZK Preporod Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu manifestacije “Lastavica 2023” održana tribina “Bošnjaci, prije svega” na kojoj je bilo govora o pitanju nacionalnog identiteta, pitanju kulture i različitosti.

Tribinu je organizovala Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Zenica, a program je uljepšao Narodni orkestar Preporod Zenica.

„U posljednje vrijeme svjedočimo jednom sistemskom, ne sporadičnom, nego sistemskom i artikulisanom napadu na bošnjaštvo. To je ništa nego jedan perifini način invalacije i pokušaj da se kaže kako treba jedna nova nominacija tobože Bošnjacima da bi Bosna i Hercegovina uspjela. Bosna i Hercegovina svakako uspijeva sa ovakvim statusom ovakvim kakvim ima i sa ovakvom podjelom za kakvu nisu bili Bošnjaci po etničkom principu, ali vjerujte sa onom jednom trećinom ovlaštenja koju Bošnjaci imaju u ovakvom ustavnom-pravnom okviru, u ovakvoj Bosni i Hercegovini i sa ovakvim ovlaštenjima, kakva nikada nisu imali u prošlosti, izuzmemo li period srednjovjekovne Bosne Bošnjaci upravljaju političkim tokom BiH“, istakao je Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK „Preporod“ Zenica.

„To nije pitanje trenutka niti pitanje određenog konteksta jer identitet nije samonikla kategorija, to je kategorija koja se nadograđuje, ona je u stalnim mutacijama i tako dalje… I zbog toga drži pitanje identiteta, kulturnog identiteta Bošnjaka univerzalno važnim“, naveo je muftija zenički hafiz profesor doktor Mevludin Dizdarević.

„Lastavica je jedan od takvih događaja i ona je kontinuirani kontinuitet Bosne i njenih ljudi jedinstva u razlikama i različitostima da se u njoj spaja istok i zapad“, kazao je Mustafa Spahić.

Iz BZK Preporod Zenica su se zahvalili predstavnicima akademske, kulturne i vjerske zajednice koji su svojim dolaskom pokazali uvažavanje prema svemu što Preporod Zenica radi na očuvanju bošnjačkog nacionalnog identiteta boreći se protiv svih protubošnjačkih idelogija.

Također, zahvalili su se i Muftijstvu zeničkom i Ansamblu BosniaFolk na partnerstvu u ovako značajnim manifestacijama.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno