Kultura

Izložba “SAD u bh. štampi do početka Velikog rata” u Muzeju grada Zenice

Izložba “SAD u bh. štampi do početka Velikog rata” u Muzeju grada Zenice – Mediacentar Sarajevo i INFOBIRO digitalni arhiv štampe imaju zadovoljstvo pozvati Vas na otvaranje izložbe “SAD u bh. štampi do početka Velikog rata” 4.12.2018.godine u 13:00 u Muzeju grada Zenice Muhameda Seida Serdarevića bb, Zenica

U bh. štampi pojam Amerika po prvi put se pominje u drugom broju Bosanskog vjestnika, koji je pokrenut 1866. godine, kada je aktiviran i transatlantski telegrafski kabl. U praksi je to značilo da su vijesti iz daleke i prekookeanske zemlje u Europu, ali i obrnuto, dolazile mnogo brže nego ranije. Vijesti su stizale brzinom od osam riječi u minuti, za razliku od ranijeg desetodnevnog putovanja brodom. Izložba pokazuje, kroz novinske članke iz tadašnje bh. štampe, kakve su sve vijesti dolazile iz zemlje koja je hiljadama kilometara daleko od Bosne i Hercegovine. U nadi da ćete nam se pridružiti na otvaranju, srdačno Vas pozdravljamo.

Priprema ove izložbe finansirana je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State)

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem