Kultura

Izloba ikona povodom 130 godina Saborne crkve

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izložba ikona iz Ikonostasa Hrama rođenja Presvete Bogorodice otvorena je danas u galerijskom prostoru Muzeja grada Zenice, u okviru programa obilježavanja 130 godina postojanja tog pravoslavnog vjerskog objekta. Prezentiran je dio starih ikona od velikog lokalnog značaja, koje su nekada bile dio sjeverne i južne strane ikonostasa u crkvi. Ove ikone su pohranjene u arhivskom dijelu crkve i nisu svakodnevno dostupne javnosti.

Zenički paroh Marko Maleš je najavio i niz drugih kulturnih i vjerskih sadržaja kojima će u Zenici biti obilježeno 130 godina postojanja Hrama rođenja Presvete Bogorodice. Izložbu je otvorio redovni profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči otac Vladislav Topalović, koji je govoreći o značaju ikona u pravoslavlju istakao da one predstavljaju nekadašnji prozor u svijet kao što su to danas elektronski mediji. Postavka, koju su zajednički organizovali Srpska pravoslavna crkvena opština i parohija u Zenici, zenički Odbor za međureligijsku saradnju i Muzej grada Zenice, bit će otvorena do kraja ovog mjeseca.

izlozbaspczemuz2



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno