Info

Izliječena od leukemije matičnim ćelijama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Djevojčica izliječena od leukemije matičnim ćelijama iz pupčane vrpce – Preko 30 000 transplantacija matičnim ćelijama iz pupčane vrpce urađeno je od 1988. godine kada je izliječena prva osoba na svijetu

Džena Gibson, dvanaestogodišnja djevojčica iz Sijetla, zahvaljujući transplantaciji matičnih ćelija iz pupčane vrpce, već 3 godine vodi normalan život nakon što joj je 2012. dijagnostikovana akutna mijeloidna leukemija.
Dženin slučaj je bio označen kao “visoko rizičan” i bila je neophodna transplantacija matičnim ćelijama.
Ukoliko po rođenju nisu sačuvane matične ćelije iz krvi pupčanika, donor matičnih ćelija se prvo traži među najbližim srodnicima. Obzirom da je Džena usvojena, srodni davalac u matičnih ćelija iz koštane srži u njenom slučaju nije bila opcija.
„Već smo bili poraženi, čak i prije nego što smo saznali da će Džena morati na transplantaciju obzirom da nemamo pohranjenje njene matične ćelije, ali ovo je bio samo još jedan udarac koji nas je dodatno obeshrabrio“, prisjeća se majka Džuli.
Međutim, za Dženu je pronađen podudarni donor matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce u javnoj banci. Transplantaciju je vodila dr. Kolin Delani, koja je na čelu “Fred Hutch” programa za transplantaciju matičnih ćelija krvi pupčane vrpce.

Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce opcija su koja spašava hiljade života svake godine pacijetnima kojima je potrebna transplantacija hematopoeznih (krvnih) matičnih ćelija.
„Matične ćelije iz pupčane vrpce imaju jednu veliku prednost – Džena nije imala problema sa odbacivanjem transplanta, iako nisu bile u pitanju njene ćelije“, istakla je dr. Kolin Delani.

Matične ćelije iz pupčane vrpce su mlade i još neodređene i one u mnogo manjoj mjeri “napadaju” pacijenta koji ih primi. To je i razlog zbog kojeg su transplantacije matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce znatno uspješnije od drugih i uvijek prva opcija u odnosu na druge izvore matičnih ćelija (koštana srž, periferna krv).

“Negdje tamo je neka žena koja se porodila odlučila da sačuva matične ćelije svoje bebe i dogodilo se da je baš ta krv spasila život mojoj kćerci, jer je utvrđena podudarnost –rekla je je mama Džuli”.

Transplantacije matičnim ćelijama iz pupčane vrpce vrše se od 1988. godine, kada je prva osoba na svijetu, Matthew Farrow, izlječen od Fanconi anemije sestrinim matičnim ćelijama. Od tada pa do danas urađeno je preko 30 000 transplantacija.

Izvor: www.maticnecelije.eu 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno