Zenica

Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Federacije BiH dala je podršku jednom od najvećih razvojnih programa „Izgradnji regionalnog vodovoda Plava voda”, koji bi se trebao finansirati kreditnim zaduženjem kod Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) u iznosu od 11.000.000 eura, a krajnji dužnici po ovom kreditnom zaduženju bit će Zeničko-dobojski kanton u iznosu od 7.150.000 eura i Srednjobosanski kantona sa 3.850.000 eura.

Konačna odluka o ovom zaduženju, čija se cjelokupna sredstva usmjeravaju u razvojni projekt, bit će donijeta po okončanju pregovora s evropskom Razvojnom bankom utvrđenim uvjetima kreditnog zaduženja. Zanimljivo je da su lokalne zajednice planirale da se sredstva za otplatu kredita izdavaju iz sredstava tzv.’vodnih naknada’, za koje na području ZDK najviše sredstava izdvaja kompanija ArcelorMittal Zenica.

U ovaj kreditni aranžman Vlada ZDK ulazi zajedno sa općinom, a dogovor je da se sredstva Razvojnoj banci Evrope vrate u narednih 17 godina.

– Za razvoj ovog projekta grad Zenica je dao ogroman impuls, naravno i općina Travnik koja je pristala da se taj vodozahvat upotrijebi. Vlada ZDK smatra da je ovo opravdan projekt, da je to potreba Zenice i da će dugoročno pet općina Srednje Bosne riješiti problema vodosnabdjevanjem.

Sa područja grada Zenice sabere se skoro milion i po KM ‘vodnih naknada’, a najveći platiša je ArcelorMittal i to nam je garancija da će i ubuduće, iako su to solidarna sredstva, najznačajniji dio ići sa područja grada Zenice. Mi smo praktično opredijelili ta sredstva koja pripadaju Zenici, i meni je drago da ova Vlada učestvuje u svemu ovom. Naravno svemu predhodi odluka Skupštine ZDK i kada ona donese odluku to će biti realizirano kao kreditno zaduženje iz namjenskih sredstava za kapitalna ulaganja – kazao je za Fenu premijer ZDK Miralem Galijašević.

Nakon odluka Skupština ZDK i Srednjobosanskog kantona Federalno ministarstvo finansija dostaviti će Vladi FBiH informacije o realizaciji pregovora sa CEB za ovaj razvojni kredit.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno