Info

Izgradnja autoceste na Koridoru Vc

U 2016. godini vraćamo 70 miliona maraka
U 2016. godini vraćamo 70 miliona maraka
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izgradnja autoceste na Koridoru Vc- Autocestama FBiH odobreno je oko 456 miliona KM kredita, a za povlačenje cijelog iznosa uvjet kreditora je povećanje akciza.

Za izgradnju autoceste na Koridoru Vc Bosna i Hercegovina se dosad ukupno zadužila oko 900 miliona maraka. Ove godine na naplatu dolazi oko 70 miliona maraka. Kompletan iznos rata tih kredita pokriva se isključivo iz prihoda od akciza na gorivo.

Poskupljenje goriva

Zaključno sa 31. decembrom prošle godine JP Autoceste FBiH odobreno je oko 240 miliona eura, odnosno oko 456 miliona maraka kreditnih sredstava.

Kako su za Faktor naveli iz ovog poduzeća, kreditna sredstva još uvijek nisu efektivna jer zakonska procedura još uvijek nije okončana.

-U okviru ovih sredstava, kredit Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od 80 miliona eura je odobren na državnoj razini i potpisan je Sporazum o zajmu u rekordnom roku od mjeseci i po dana, što je ujedno i jedan od najvećih uspjeha nove Uprave JP Autoceste – kazali su nam iz ovog poduzeća. Istaknuli su kako je jedan od glavnih uvjeta za “postizanje efektivnosti”, odnosno povlačenje cijelog iznosa povećanje akciza na gorivo.

– Da bi se zatvorila finansijska konstrukcija za izgradnju autoceste, uz osiguranih 240 miliona eura, potrebno je osigurati još dodatnih 50 miliona eura razvojnog kredita i 90 miliona maraka komercijalnog kredita što je trenutno primarna aktivnost Uprave JP Autoceste FBiH – kazala je za Faktor Ena Duran, glasnogovornica JP Autoceste FBiH.

Vraćanje kredita

Godišnja projekcija rata za sve postojeće kredite u ukupnom iznosu od 900 miliona maraka, u sljedećih pet godina kreću se u iznosima od 65 miliona do 70 miliona maraka.

To znači kako će se u sljedećih pet godina otplatiti nešto više od trećine kreditnih sredstava

-Rate kredita se otplaćuju isključivo iz prihoda od akciza na gorivo, koja iznosi oko 70 miliona maraka godišnje – navela je Duran i naglasila kako se prihod od prikupljene cestarine koristi isključivo za održavanje autoceste i operativne izdatke i da JP Autoceste nemaju prihode iz budžeta

Finasiranje Koridora

900 miliona maraka ukupan je iznos kredita

456 miliona maraka dosad je odobreno JP Autoceste FBiH

350 miliona maraka kredita vratit ćemo u sljedećih pet godina

50 miliona eura potrebno je osigurati kroz razvojne kredite

90 miliona maraka potrebno je osigurati iz komercijalnog kredita

70 miliona maraka potrebno je vratiti svake godine

Treba nam još 5,5 milijardi

Koridor Vc kroz BiH dužine je 335 kilometara, a projekt je podijeljen na četiri LOT-a: Granica RH (Svilaj) – Doboj jug (Karuše), Doboj jug (Karuše) – Sarajevo jug (Tarčin), Sarajevo jug (Tarčin) – Mostar sjever te Mostar sjever – Granica RH (Bijača). Dosad je izgrađeno nešto više od 90 kilometara autoceste. Prema procjenama, preostali dio Koridora Vc će koštati približno 5,5 milijardi maraka.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno