Politika

Izabran predsjednik KO Stranke penzionera/umirovljenika ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na osnovu Zaključaka  3. i 4. ( komentara i stava ) sa 8.sjednice  Nadzornog odbora SPU BiH  broj: 04-146/23 od 03.08.2023.godine , zaključka broj 8. sa zajedničke Tematske sjednice  svih članova Predsjedništva SPU BiH, dva člana Nadzornog odbora SPU BiH i članova i organa Gradske organizacije SPU BiH Zenica ,  održane u Zenici 04.09.2023.godine ,broj: 01-167/23 od 06.09.2023.godine,  prve konstituirajuće i druge sjednice Kantonalnog odbora SPU BiH Zeničko-dobojskog kantona održanih 19.09.2023.godine u Zenici  i usmenog  dogovora Predsjednika SPU BiH gospodina Dževahida Sokića i članova Kantonalnog odbora SPU BiH ZDK-a sa druge sjednice Kantonalnog odbora i zaključka sa treće , ponovljene, sjednice Kantonalnog odbora SPU BiH Zeničko-dobojskog kantona od 19.09.2023.godine  a u skladu sa članom 65.stav (6) tačka 19 i zaključka 3. (treće) ponovljene  sjednice  Kantonalnog odbora SPU BiH ZDK-a od 07.10.2023.godine  i člana 16. 20. i 21. Poslovnika o radu Konferencije Kantonalne organizacije SPU BiH Zeničko-dobojskog kantona, u Zavidovićima je u subotu 21.10.2023.godine održana  Izborna Konferencija Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a , sa početkom u 10:00 sati.

Glavna tačka dnevnog reda Izborne Konferencije je  bila izbor predsjednika Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a.

Od 50 (pedeset) delegata Konferencije Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a , Izbornoj konferenciji je prisustvovalo 36 ( trideseet i šest) delegata , čime je ispunjen Statutarni cenzus za održavanje Konferencije. Na Konferenciji su prisustvovali delegati iz  općinskih/gradskih organizacija: Tešnja, Zavidovića, Maglaja, Usore, Žepča, Zenice, Kaknja i Visokog dok Izbornoj konferenciji nisu prisustvovali delegati iz Breze i Vareša. Ova Stranka nema delegate iz Olova i Doboj juga , i tek predstoji formiranje organizacija u tim općinama.

Ovoj Izbornoj Konferenciji nije prisustvovao predsjednik SPU BiH , gospodin Dževahid Sokić, koji je uredno i na vrijeme pozvan.

Na Konferenciji je  realizovan predoženi  dnevni red koji je jednoglasno usvojenog od strane delegata Izborne Konferencije, pod predsjedavanjem predsjednika Kantonalnog odbora SPU BiH ZDK-a , gospodina Sinana Roše  iz Tešnja .

Nakon citiranih odredbi Statuta SPU BiH , član 75., 32., i 41.prišlo se i realizaciji 7. tačke dnevnog reda koja se odnosila na izbor predsjednika Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a. Kandidaciona komisija  u sastavu : Mehuljić Husejin – predsjednik, Karić Kadir – član i Čaluk Emira – član , je Izbornoj Konferenciji podnijela izvještaj o predloženim kandidatima za predsjednika Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a. U izvještaju je citiran član 65.stav (6) tačka 11 Statuta SPU BiH kao pravni osnov za način kandidovanja uz naglasak da je do početka Izborne Konferencije zaprimila jednu  kompletnu dokumentaciju za prijedlog kandidata za predsjednika Kantonalne organizacije SPU BiH i da je predložen gospodin Mehmed Rahmanović iz Zenice. Nakon toga , predsjedavajući Izborne Konferencije je pitao prisutne delegate da li ima drugih prijedloga za ovu funkciju? Nije bilo drugih prijedloga te se nakon predstavljanja kandidata prešlo na javno izjašnjavanje o prijedlogu u skladu sa članom 32.Statuta SPU BiH.

Za predsjednika Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a  jednoglasno , sa 36 (trideset i šest) glasova „ZA“, bez glasova „protiv“ i bez „suzdržanih“ glasova je izabran mr.Mehmed Rahmanović, prof. iz Zenice , aktuelni predsjednik Gradske organizacije SPU BiH Zenica.

Nakon izbora , gospodin Rahmanović je precizno obrazložio plan rada u narednom mandatnom periodu sa najvažnijim aktivnostima:

1.U prvih 15 (petnaest) dana , nakon izbora obići sa članovima rukovodstva sve opštinske/gradske organizacije i „snimiti“ situaciju u njima sa svih aspekata.

2.Ažurirati podatke o broju aktivnih članova Stranke na nivou Kantona po općinama/gradovima.

3.Intenzivirati saradnju sa rukovodstvima općinskih/gradskih organizacija uz formiranje savjetodavnog tijela.

4.Ažururirati kadrovsku bazu po općinskim/gradskim organizacijama i formirati kadrovsku i etičku komisiju Kantonalne organizacije kao i komisiju za materijalno-finansijska pitanja.

5.Hitno inicirati izradu nove odluke o raspodjeli i doznačavanju sredstava od prikupljene članarine za svakodnevne potrebe općinskih/gradskih organizacija.

6.Intenzivirati medijsko predstavljanje Stranke na području ZDK-a uz organizaciju press konferencija i drugih vidova predstavljanja Stranke ( tribine, predavanja, savjetovanje, pres konferencije, saopštenja itd,) kao i održavanje sjednica Kantonalnih organa stranke po općinama/gradovima sa područja Kantona naizmjenično.

7.Borba za poboljšanje materijalnog, društvenog i socijalnog položaja penzionera/umirovljeika ZDK-a i poboljšanje opšteg društvenog , socijalnog i materijalnog položaja penzionera/umirovljenika mora biti permanentni , kontinuirani i prioritetan zadatak.

Na kraju Konferencije , jednoglasno je donijeto mnogo odluka i zaključaka , među kojima su i slijedeće:

1.U skladu sa Statutom i Poslovnikom izvršiti izbor Predsjedništva Kantonalne organizacije, izbor dva potpredsjednika Kantonalne organizacije, konstituisati Nadzorni odbor i izabrati predsjednicu Aktiva žena SPU BiH za ZDK.

2.Konferencija jednoglasno daje bezrezervnu podršku izabranom predsjedniku Kantonalne organizacije u hitnoj realizaciji usvojenog prijedloga njegovog plana rada uz  napomenu da Konferencija naglašava da Predsjednik stranke SPU BiH , Predsjedništvo SPU BiH , Glavni odbor SPU BiH i Nadzorni odbor , nemaju mandat da eventualno poništavaju i donose bilo kakve odluke po pitanju održane Izborne Konferencije s obzirom da im je mandat davno istekao ( u junu 2023.godine) a da Statut SPU BiH ne poznaje tzv. „tehnički“ mandat , te da  u tom slučaju Konferencija ali i ostali kantonalni organi neće prihvatiti i provoditi eventualno donesene takve odluke zbog njihovog spornog legaliteta i legitimiteta.

3.Intenzivirati pripreme za 3.Kongres sa zahtjevom da se u sva radna tijela i komisije za pripremu i realizaciju 3. Kongresa SPU BiH  uključe i članovi SPU iz općinskih/gradskih organizacija koje one predlože a s obzirom na afinitete njihovh članova i zahtjeve samih komisija.

4.Konferencija neće dozvoliti nikome pa ni najvišim organima Stranke da joj se nameću kadrovska rješenja  bilo koje vrste na svim nivoima organizovanja Stranke.

5.Konferencija poziva sve organizacije sa područja Kantona, njihova rukovodstva i sve članove SPU BiH na jedinstvo, na poštivanje volje baze , poštivanje i pravilno tumačenje i primjenu Statuta  i Programa SPU BiH i nižih pravnih akata stranke i poziva više organe Stranke na zajedničku borbu za bolje svih penzionera/umirovljenika.

Predsjednik Kantonalnog odbora  SPU BiH ZDK-a (predsjedavajući Izborne Konferencije) Sinan  Roša , s.r.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno