Info

Iz tekuće rezerve spiskali sedam miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalna vlada SDA-SDP u protekloj godini spiskala je 7.085.033 KM iz tekuće rezerve, otkriva izvještaj Vlade koji je usvojen na jednoj od proteklih sjednica. Kako se navodi u aktu, tekuća rezerva je na početku 2014. godine iznosila 5.382.000 KM, ali je Vlada Nermina Nikšića u toku godine pravila rebalans pa je sebi rezervu povećala za 4,4 miliona.

Redovno, a hitno

Treba napomenuti kako su federalni revizori za 2013. ustanovili da je Vlada potrošila 6.097.038 KM, što znači da se još veće rasipanje budžetskih novaca nastavilo i lani, jer je potrošeno skoro milion više.

Inače, tekuća rezerva se koristi za hitne i nepredviđene izdatke, te namjene za koje nisu nadležna federalna ministarstva, a revizori su za 2013. godinu naveli da se ona koristila bez kriterija i pridržavanja Zakona o izvršenju budžeta.

Jedna od zanimljivijih prošlogodišnjih stavki jeste da je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodiladačkog rata na dan masovnih protesta građana BiH, 7. februara 2014., objavilo nabavku vozila za revizorske timove od 180.000 KM.

Ova informacija, o kojoj je “Avaz” već pisao, izazvala je zgražavanje javnosti s obzirom na brojne socioekonomske probleme s kojima su građani suočeni.

Put i dnevnice

Brojne stavke tekuće rezerve koje je koristilo ovo ministarstvo sa ministrom Zukanom Helezom (SDP) na čelu odnosile su se na podjelu sredstava boračkim udruženjima odnosno podršku organizaciji određenih događaja, što spada u redovno finansiranje, ali nikako hitno.

Slično se može reći i za Federalno ministarstvo kulture i sporta na čelu sa Salmirom Kaplanom (SDA), koje je iz tekuće rezerve, po “hitnom postupku”, dijelilo nagrade sportskim, te kulturnim kolektivima.

Kada je riječ o ostalim troškovima iz tekuće rezerve, zabilježen je i izdatak od 5.000 KM za putne troškove i dnevnice službenika Finansijske policije FBiH.

Faksimil Vladinog izvještaja

Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije dato je 24.336 KM da plati zakup skladišta u kojem se nalazi mehanizacije iz donacije Kine. I o ovoj apsurdnoj odluci “Avaz” je već pisao.

Poljoprivredna mehanizacija Narodne Republike Kine koja je našoj državi ljetos donirana za područjima koja su pogođena poplavama, umjesto da bude iskorištena, barem kada je riječ o Federaciji, mjesecima stoji neupotrijebljena.
Dokaz za ovu tvrdnju našli smo u „Službenim novinama Federacije“, u kojima je objavljena odluka o plaćanju zakupa skladišta u iznosu od 24.336 KM mjesečno.

Tako se Vlada FBiH, umjesto da uputi mašine tamo gdje su prijeko potrebne, opredijelila da ovu mehanizaciju čuva u prostoru za koji još izdvaja kiriju!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno