Kultura

Iz „Teatra iskrenosti“ sa Stefanom Simićem u „Cabaret clubu“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stefan Simić uz “Teatar iskrenosti” oduševio zeničane – Iz „Teatra iskrenosti“ sa Stefanom Simićem u „Cabaret clubu“

Kako opisati nastup mladog srbijanskog pisca Stefana Simića koji se preksinoć održao, a ne osjećati se dužnim za barem još jedan aplauz više prema ovom nesvakidašnjem umjetniku, koji je svojim „Teatrom iskrenosti“ impresionirao zeničku publiku u prepunom „Cabaret clubu“?

U svom dvoiposatnom interaktivnom performansu – „Teataru iskrenosti“, Stefan je predstavio cijeli jedan niz poetski nadahnutih pasaža o životu, ljubavi, usamljenosti, ženama, umjetnosti i ljepoti stvaranja kroz stilsku jednostavnost i toplu ljudsku neposrednost, neprestano izazivajući oduševljenje prisutnih iskazano kroz ushićen smijeh i gromoglasne aplauze. Raznovrsni motivi sadržani u svim Stefanovim dosadašnjim djelima, inspirisani njegovim životnim preokupacijama, promišljanjima i stremljenjima, preplitali su se bez ikakvog reda, potpuno oslobođeni bilo kakve unaprijed zadate forme, kako to valjda i dolikuje buntu njegovih mladih godina, uperenog protiv svijeta koji sve manje služi čovjeku.

Upravo zbog te raznovrsnosti motiva, nemoguće bi bilo sve suptilne misli, britke poruke i ideje, koje je Stefan preksinoć nesebično podijelio sa Zeničanima u svom prvom susretu, predstaviti u bilo kojoj drugoj formi, osim u „formi“ života i duše. Života, koji je tako prekratak i duše, koja udahnjuje život životu. Ipak, u najkraćem, moglo bi se reći da je ovaj autor baš u Zenici spontano odlučio povezati sve svoje naslove u jednu poruku, u kojoj nas je svojim odjecima ljudskog pustio da olakšamo dušu.

„Teatar iskrenosti“ bio je poseban užitak za nježniji spol, koji inače čini glavne pokloniteljice Stefanovog umjetničkog rada i to s velikim razlogom, jer se kroz svoje poeme, iako veoma mlad, Stefan pokazao i kao vrsni poznavalac ženske duše i intelekta, pa je tako kod Zeničanki veliku razdraganost potakla autorova interpretacija njegove čuvene poeme „Bosanske žene“.
Osim činjenice da prvi put nastupa u našem gradu, Stefan je izrazio i svoju osobitu radost što je isti nastup održan baš u „Cabaret clubu“, čiji je ambijent doživio kao puni pogodak za potpuni doživljaj „Teatra iskrenosti“, kao i to da je ovo do sada najljepši prostor u kojem je nastupao, te se zahvalio braći Petrović, Ivanu i Andriji, za toplo gostoprimstvo i dobru organizaciju ovog događaja.

Performans je završio poemom „Tražim saosećanje“, koju je nazvao svojom himnom, a na koju je publika jednako dirljivo reagovala.
Druženje sa Stefanom nastavljeno je uz razgovor i mogućnost kupovine svih njegovih dosadašnjih naslova po veoma skromnoj cijeni, a autor se potrudio da svakome ko se odlučio za takvu kupovinu pokloni zasebnu iskrenu posvetu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno