Info

Iz Centralne banke BiH potvrdili šta će biti sa starim novčanicama eura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz Centralne banke BiH potvrdili šta će biti sa starim novčanicama eura – Stare novčanice od 100 i 200 eura ostaju u opticaju u Bosni i Hercegovini i nakon maja 2019, kada startaju nove novčanice koje je nedavno predstavila Europska centralna banka (ECB), to je potvrđeno za Radiosarajevo.ba iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Podsjetimo, Europska centralna banka (ECB) izdala je saopćenje da će u maju naredne godine biti puštene u opticaj novčanice eura nove serije “Europa”, u apoenima od 100 i 200 eura.

Izdavanjem ovih apoena bit će zaokružena serija “Europa”, jer su već ranije puštene u opticaj novčanice eura ove serije, a u apoenima od 5, 10, 20 i 50 eura.

“Puštanjem u opticaj nove serije novčanica navedenih apoena, i stare novčanice ostaju u opticaju i imaju svoju vrijednost, te će ih se moći koristiti kao sredstvo plaćanja”, naveli su iz CBBiH u odgovoru na upit našeg portala.

Novčanica apoena od 500 eura neće biti štampane u novoj seriji “Europa”, ali dosadašnje novčanice također ostaju u opticaju i imaju svoju vrijednost, te će ih građani moći koristiti kao sredstvo plaćanja.

“Centralna banka Bosne i Hercegovine, odnosno organizacijski oblici za trezorske poslove CBBiH, u svom će radu s poslovnim bankama raditi i s novčanicama eura u skladu sa Zakonom i propisima kojima je reguliran rad s poslovnim bankama. Novčanice eura nove serije imaju moderniji izgled, poboljšan kvalitet i zaštitna obilježja”, dodano je za Radiosarajevo.ba iz CBBiH.

Problem bankomati, ali u Europi

Kad je riječ o uvođenju novih novčanica, iz ECB-a kažu da će najveći posao biti prilagođavanje bankomata, s obzirom na to da su donekle promijenjene dimenzije novčanica od 100 i 200 eura – smanjena je visina novčanica koje su sada izjednačene s onima od 50 eura.

U Bosni i Hercegovini neće biti potrebno prilagođavati bankomata, s obzirom na to da se na njima podižu samo konvertibilne marke.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno