Rekreacija

Ivo Lubina: Vrijeme je da se oživi Planinarski savez BiH, nemoj da nas zavađaju nacionalističkim frustracijama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ivo Lubina, predsjednik Društva prijatelja prirode Lipa Odžak i član Upravnog odbora Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, zalaže se za formiranje planinarskog saveza BiH kao državne krovne organizacije.

– Molim vas da poštujete prirodu, štitite je i čuvate, ali vas molim da poštujete i planinarsku infrastrukturu, objekte u kojima boravimo, putokaze, markacije i obilježja vrhova. Uvažavajte sve ljude koje susrećete u planini nezavisno jesu li planinari, izletnici, šetači, alpinisti ili penjači. Pozivam vas da u svojim društvima gradite duh zajedništva i jedinstva svih planinara nezavisno odakle su, koje su nacije, vjere ili političke pripadnosti. Obraćam vam se iniciran zastojem u radu Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine proteklih godina i sve češćim pojavama da se pojedinci u planini (bili planinari ili ne) neprimjereno ponašaju, ističu simbole koji nisu općeprihvaćeni, pokušavaju planinu koristiti kao pozornicu za izražavanje svojih političkih i inih stavova – kaže Lubina.

On dodaje da treba osuditi svako narušavanje kodeksa ponašanja u planini i vrijeđanje drugih i drugačijih.

– Ne dozvolite da nas zavađaju pojedinci svojim nacionalističkim i ekstremističkim frustracijama. Molim vas podržite nastojanja da se oživi rad Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine kao krovne organizacije svih planinara u državi. Tražite od svojih predstavnika u planinarskim strukturama da rade na tom fonu. Volio bih da planina bude mjesto u kome uživamo i mjesto gdje se vraćamo iskonskoj prirodi – kaže predsjednik Društva prijatelja prirode Lipa Odžak.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno