Ljudi

Ivana Bradarac

Ivana Bradarac
Ivana Bradarac
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ivana Bradarac- Pravljenje nakita, slikanje, vajanje, heklanje, pletenje, decoupage samo su neki od hobija kojima se bave nezaposleni ali i zaposleni. Ipak, onima koji ne rade, rukotvorine koje prodaju su i doprinos kućnom životu. U zadnje vrijeme, decoupage je sve popularnija tehnika ukrašavanja „starih“ proizvoda i davanja posebnom „pečata“ naizgled običnim predmetima.

Naime, decoupage je vrlo popularna tehnika koja se razvila u 18. stoljeću u Velikoj Britaniji i proširila se po cijelom svijetu. Decoupage se još naziva i salvetna tehnika, jer se salvetama i raznim decoupage papirima mogu ukrašavati upotrebni i ukrasni predmeti. Za početak potreban je osnovni pribor, a to su: lak-ljepilo za decoupage koje se, kao i sav potreban pribor, može nabaviti u hobby trgovinama i knjižarama. Lak-ljepila ima raznih vrsta (art potch sjajni, mat, sa šljokicama, za porculan…).

Potrebna vam je i akrilna boja na bazi vode (bijela-obavezno, a s vremenom i neke druge osnovne boje, pa se od tih boja prave nijanse boja po želji). Akrilne boje dolaze u sjajnoj i mat boji, ali i lak boje i metalic boje.Crakle lak – to je prozirni lak na bazi vode za efekat pukotina. Uz ovo, potrebni su vam još sintetički kist i salvete s raznim motivima. Svaki proizvod krije svoju priču upotpunjenu originalnim motivima, prenesenim iz mašte na predmete koji se obrađuju.

12312162_436673043200089_1470092036_nL

-„Prvi put sam se susrela sa decoupage tehnikom za vrijeme obavljanja pripravničkog staža u okviru okupacione terapije, nakon čega sam se u potpunosti posvetila istom. Ova tehnika podrazumijeva kreativnu tehniku uz pomoć koje se radi ukrašavanje raznih predmeta tako što se motivi isijecaju sa rižinog papira ili salveta i nanose na različite predmete u slojevima uz pomoć posebnog decoupage ljepila. Ovom tehnikom se mogu oslikavati razni predmeti od drveta, stakla, plastike, kože pa čak i platna.

Meni je najdraže ukrašavati predmete od drveta, kao i stare komade namještaja nakon čega osjećam zadovoljstvo što sam iste vratila u ”život”. Na ovaj način stari i odbačeni komadi namještaja ponovo ostvaruju svoju funkciju u svakodnevnom životu i što je najvažnije svaki izrađeni predmet je unikatan i neponovljiv“ – ispričala je Ivana Bradarac koja se decoupageom bavi iz hobija, a po struci je magistar socijalnog rada i trenutno je nezaposlena.

Ranije je pravila nakit, a sada radi isključivo decoupage dok njena prijateljica Rijana izrađuje nakit, te su se udružile i zajedno rade i promovišu se na zajedničkoj stranici.

– „Nakon završenog fakulteta obavila sam pripravnički staž u J.U. Dom zdravlja Zenica, Centar za mentalno zdravlje u trajanju od godinu dana. Trenutno sam već godinu dana nezaposlena i kao jedini magistar socijalnog rada nalazim se na evidenciji nezaposlenih na BIROu rada Zenica. Intenzivno učim njemački jezik i želim da pronađem posao u Njemačkoj. U međuvremenu aktivno voloniram u projektu pod nazivom ”Stariji brat, starija sestra” pri NVO Medica Zenica. Još za vrijeme studiranja bavila sam se izradom unikatnog nakita, dok se u posljednje dvije godine intenzivno bavim dekupage tehnikom“ pojasnila je Ivana čiji asortiman proizvoda obrađenih decoupage tehnikom čine: tacne, flaše, ramovi za slike, futrole za naočale, tabakere za cigarete, pepeljare, kutije za nakit raznih dimenzija, kutije za čajeve, ukrasi za vrtove, dječije stolice i razni drugi predmeti“ – rekla je Ivana.

TACNE I STOLICE NAJTRAŽENIJI „DECOUPAGE“ PROIZVODI

Svi ručno rađeni proizvodi, originalni proizvodi, proizvodi u čiju je izradu utkana ljubav i mašta onoga ko proizvod izrađuje, imaju posebnu vrijednost ali cijene ovih proizvoda s obzirom na kupovnu moć nisu visoke.

„Voljela bih da ima više zainteresovanih kupaca kao i da se pronađu mogućnosti za promociju unikatnih, ručnih radova putem različitih bazara, sajmova i sl. te da ostvarujemo poticaj u smislu novčanih donacija za nabavku repromaterijala. Nažalost, naše tržište ne prepoznaje unikatne radove niti ih dovoljno cijeni, tako da je veoma teško gotovo nemoguće prodati po realnoj cijeni neki od navedenih proizvoda. Možda bih mogla izdvojiti da su tacne i stolice za djecu najtraženiji artikli, a cijene se kreću u rasponu od 10 KM do 25 KM što je minimalno u odnosu na prilično skup repromaterijal“ – ispričala je Ivana čije radove možete pogledati na Facebook stranici Ivana i Rijana-izrada unikatnih radova.

 Ako imate neobično zanimanje, nesvakidašnji hobi, tražite ili ste našli posao, razmišljali ste da posao pokušate pronaći u inostranstvu, nastavili ste obrazovanje u stranoj zemlji, pokrenuli ste svoj posao, imate priču koju želite podijeliti s nama, javite se na [email protected]; [email protected] ili nam pišite na Facebook.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno