Ljudi

Durmišević u čast japanskog cara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Durmišević u čast japanskog cara – Zenički pjesnik i ljekar Smajil Durmišević nedavno je ugostio ambasadora Japana u BIH Kazumasu Mijazakija (Miyazaki) na svojoj promociji nove knjige stihova.

Durmišević se bavi haiku-poezijom, što je zaintrigiralo Japance. Jedan od najboljih “haiđina” (pjesnika haiku poezije) u BiH, redovno je objavljivan u višemilionskim tiražnim listovima u Japanu, što nije ostalo nezapaženo u toj dalekoj zemlji, ali i njihovoj diplomatskoj službi.

Poslovično precizni gosti iz Japana su uzvratili gostoprimstvo Durmiševiću, tako što su ga pozvali na proslavu rođendana japanskog cara, koja je organizovana od strane Ambasade, u jednom sarajevskom hotelu. Smajil je bio njihov specijalni gost sa suprugom, takođe ljekarom, Jasminkom.

Tokom razgovora i upoznavanja, Durmiševiću su zainteresovali ambasadora, koji se detaljno interesovao o načinu i razlozima nošenja marame u BiH, ali i Durmiševićevom pojašnjenju izostajanja nazdravljanja prilikom ceremonijalnog ispijanja čašice sakea, japanske rakije od riže u čast carskog slavljenika. Pjesnik Durmišević se našalio da je jedan od rijetkih pjesnika koji ne pije, te upoznao ambasadora sa nekim od vjerskih običaja muslimana. Kako nam je prenio, ambasador je pomno slušao i “ispitivao” Durmiševiće, želeći se detaljnije upoznati sa “tematikom”.

Druženje je nastavljeno “uz sok i sake”, a ambasador je zamolio Durmiševića da haiku-poeziju širi među građanima BiH, te da će u tome imati njegovu svesrdnu pomoć.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno