Naše

ISTRAŽILI SMO: Krši li JP Parking servis zakon odvozeći auto zbog minute kašnjenja nakon čega ga “zarobe” i traže plaćanje 70 KM!?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kada smo prije nekoliko godina ukazivali da je postavljanje “lisica” na točkove automobila koji prekorače uplaćeni iznos za parkiranje, od strane tadašnjeg menadžmenta JP Parking servis i tadašnje gradske uprave smo proglašavani “neprijateljem sistema”. Promjenila se gradska uprava, uprava preduzeća, ali problemi ostaju isti. “Lisica” više nema po točkovima, ali pojavila se druga, po džep “skuplja” životinja – “pauk”.

Povod za ovo istraživanje je email našeg sugrađanina, kojeg smo dobili sredinom prošlog mjeseca. Poštujući profesionalne norme, zatražćili smo od nadležnih odgovore i (skoro da) niko se nije udostojio da odgovori na službene upite.

 

 

 

 

 

 

 

Naglašavamo činjenicu koju zvaničnici javnih preduzeća i vlasti nerijetko zaborave – vi ste ovdje samo i isključivo da bi bili servis građanima, a ne bilo kome drugome. Mi vas plaćamo i trebate da odgovorite na svaki upit, ma koliko “nebitan” građanin, pojedinac bio za vas.

Sadržaj telefonskog razgovora između osoba koje su se javile na zvanični broj JP i našeg sugrađanina znamo “u riječ” ali ga nećemo objaviti, jer nije snimljen uz poštovanje zakonskog upozorenja. s druge strane, da su istinski JAVNO preduzeće, u Parking Servisu bi sami snimili sve svopje razgovore, da bi sutra, ako zaista misle da rade po zakonu, imali dokaz na sudu.

KRENIMO REDOM:

 

 

 

 

 

 

 

Petnaestog septembra, dakle prije devetnaest (19) dana javio nam se sugrađanin (identitet i podaci poznati redakciji) koji nas je pitao da li smo upoznati sa promjenom načina naplate parkinga na lokalitetu Pišće.

– Godinama plaćam tu parking, preko dana radniku, a kad radnik ode parking je besplatan. Parkirao sam auto, oko 14.30, u to vrijeme je nekad bio radnik, davao sam mu marku-dvije, a nekad ode ranije i do ujutro je parking besplatan. Ovaj put nije bilo nikog i parkirao sam do Kočeve i otišao ka centru. Otišao sam obaviti neka plaćanja, i kad sam se vratio, za 30-35 minuta, nije bilo automobila. Obzirom da sam došao pješice, krenuo sam ka ulazu/izlazu za automobile i tad primjetio s desne strane parking automat, koji sam vam i fotografisao.  Da se razumijemo, jesam napravio prekršaj, ali nisam bilo koga ugrožavao, te ne znam čemu odvlačenje vozila “paukom”. Tu nije kraj. Rečeno mi je da auto mogu dobiti tek kad izmirim sve troškove. Odakle pravo JP-u da zarobi moj automobil, pita se sugrađanin i nastavlja –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Pitao sam ih od kad važi to pravilo, rečeno mi je “otprije nekoliko dana” uz opasku da “oni nisu dužni bilo koga obavještavati”. Čuo sam ranije da je ista situacija sa parkingom kod bivšeg “Zenicastana”, u fra Ivana Jukića, prekoputa Doma zdravlja, gdje uređaj postavljen kod dvadesetog parking mjesta, umjesto kod prvog, zakloni ga kombi ili kamion i svi koji parkiraju jednostavno i ne znaju gdje i kako regulisati.. U normalnom svijetu se naplaćuju zatvoreni kontrolirani parkinzi, a ne saobraćajne trake, usputni trotoari…

– Vratio sam se do parking mjesta, da vidim koja su pravila parkiranja i onda uviđam da nigdje ne stoji da pauk odvlači vozilo bez parking karte. Jedina informacija o kaznama stoji „deblokada vozila – 20 KM“, vratio sam se opet do radnika i rekao da ne stoji im u pravilima korištenja parkinga da pauk vozi vozilo, nego se vozilo blokira. Tada mi oni saopštavaju da već godinu dana ne primjenjuju blokade vozila, pitam ih, a zašto onda stoji to jasno na parking mjestu, na to nisu imali odgovor. Pogriješio jesam, nisam provjerio cijeli parking, izgleda da to treba uraditi čim izađete iz kuće, očito se pravila donose iz dana u dan bez informacija i upozorenja da bi se što više napunila kasa preduzeća, a građani olakšali, zaključuje ovaj građanin.

Provjerili smo i uvjerili se u navode našeg sugrađanina. Punih 19 dana nakon što nam je pisao i skoro mjesec nakon primjene novih pravila, u JP Parking servis ne vide razlog niti potrebu da svoje sugrađane obavjeste o tome da se sada na drukčiji način naplaćuje parking na Pišću, kao i da se uopće naplaćuje parking kod Doma zdravlja.

Zanimljivo je da “Pauk” intenzivno radi na lokacijama na kojima pravi mali trošak, poput Pišća, Fakultetske, pa i Fra Ivana Jukića, Masarykova…a nema ga godinama ni u prolasku po drugim dijelovima grada…. Što li?

KO JE SLJEDEĆI?

IDEMO DALJE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Provjerili smo na licu mjesta – JP Parking servis zaista na automatima tvrdi jedno, na svojoj zvaničnoj prezentaciji drugo, a u stvarnosti radi treće. No, kao Javno preduzeće krše nekoliko ZAKONA i to neometano, jer izgleda u ovom gradu neko na određeni način i uz podršku ili ćutnju nadležnih, to može –

Međunarodni akt kojeg je prihvatila BIH i za koji odgovara međunarodnim institucijama ghlasi – Član 1. Protokola uz Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda:

– Svako fizičko ili pravno lice ima pravo na neometano uživanje svoje imovine. Niko ne može biti lišen svoje imovine, osim u javnom interesu i pod uvjetima predviđenim zakonom i općim načelima međunarodnog prava.

U nastavku Protokol kaže da je moguće da “država” izvrši naplatu poreza ili kazne, oduzimanjem tog prava, ako je to regulirano zakonima. A evo šta kaže zakon u FBIH-

Zakon o stvarnim pravima FBIH član 2. stav 1. kaže – Pravo vlasništva i druga stvarna prava mogu se protiv vlasnikove volje oduzeti ili ograničiti samo u javnom interesu i pod uvjetima predviđenim zakonom u skladu sa principima međunarodnog prava.

Tu se zakon poziva ukoliko se kumulativno zadovolje principi zakonitosti i proporcionalnosti! Pojednostavljeno, mora postojati razuman odnos između upotrebljenog sredstva i cilja koji se želi ostvariti, i to isključivo ako je propisano zakonom.

Čuli ste da policija oduzme automobil prekršiocu koji “nakupi” hiljade i hiljade KM kazni, ugrozi desetke puta saobraćaj i sugrađane i tad, UZ SUDSKO ODOBRENJE, vrši se oduzimanje vozila.

 

 

 

 

 

 

 

Upravo taj propis, zakon, da se steknu “proporcionalni i kumulativni uvjeti” se krše u slučaju kad se zbog 1-2 KM neplaćenog parkinga građaninu napravi odadtnih 70ak KM troška, a onda mu se oduzme i deponuje vozilo vrijedno hiljadama KM – ponavljamo – zbog 1-2 KM neplaćenog parkinga???

Zakon jasno razlikuje i izmještanje vozila usljed povrede ugovora o korištenju parkinga, te izmještanje zbog povrede odredbi zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

UKOLIKO vozilo krši propise, ometa druge vozače, “pauk” odvozi vozilo i plaća se kazna za učinjeni prekršaj, te troškovi UKLANJANJA vozila sa mjesta prekršaja. Ukoliko vozilo i njegov vlasnik nije platilo, kasni ili je nedovoljno platilo korištenje obilježenog parkinga taj princip se NE SMIJE koristiti, pokazali su raniji sporovi i tužbe u Kantonu Sarajevo.

Ombudsmeni za ljudska prava BIH su analizirajući Zakon o komunalnim djelatnostima na osnovu kojeg je donesena Uredba o načinu naplate parkiranja u Kantonu Sarajevo NEPOBITNO UTVRDILI da Zakonom NIJE propisano ovlaštenje javnog preduzeća da vrši premještanje parkiranog vozila u cilju PRINUDNE naplate naknade za korištenje parking mjesta, niti PRAVO ZADRŽAVANJA vozila.

Prema Zakonom o obligacionim odnosima u FBIH – član 286. navodi da povjerilac (Parking servis) dospjelog potraživanja u čijim se rukama nalazi neka dužnikova stvar ima pravo zadržati je dok mu ne bude isplaćeno potraživanje. Međutim, već prvi stav narednog, člana 287. kaže da povjerilac NEMA PRAVO ZADRŽAVANJA kad dužnik zahtijeva da su se vrati stvar koja je izašla iz njegfove državine PROTIV NJEGOVE VOLJE.

Dakle, ključni pojam – protiv njegove volje – JP Parking servis je protiv vaše volje izmjestio vozilo i samim tim nema pravo da ga zadrži. To su pokazale već neke presude na sudovima u Sarajevu ili Zenici, ali u JP se, očigledno, nadaju da je većini mnogo lakše platiti 70 KM i odvesti automobil, nego se tužakati i suditi protiv sistema koji izgleda postoji tu radi sebe, a ne radi nas.

Da je Zakon na strani građana, ptovrdio nam je i odgovor na naš upit, kojeg smo uredno uputili Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova, također 15.09., a odgovoreno nam je sedam dana kasnije –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Zenicablog – PREDMET: Odgovor na Vaš upit, dostavlja se.- Poštovani.

U vezi Vašeg upita obavještavamo Vas o sljedećem;
– Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u konitnuitetu vrše kontrole u saobraćaja, sa akcentom na kontrolu, sankcionisanje i izmještanje nepropisno parkiranih vozila na mjestima na kojim ista ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljala smetnju za normalno odvijanje saobraćaja, kao i kretanje pješaka. Svi vozači su obavezni da, u slučajevima kada žele zaustaviti ili parkirati
vozilo, postupaju u skladu sa zakonskim odredbama koje regulišu ovu oblast. Ovlašteno službeno lice nakon što utvrdi činjenje takvog prekršaja izdaje prekršajni nalog, a počinilac ovog prekršaja se kažnjava u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Nepropisno parkirana vozila, u slučajevima kada su zaustavljena ili parkirana na mjestu na kojem ugrožavaju bezbjednost saobraćaja ili ometaju normalno odvijanje saobraćaja, se izmještaju isključivo po nalogu policijskog službenika, shodno članovima 73. i 74., a u vezi sa članom 75. pomenutog zakona. Troškove izmještanja vozila u tim slučajevima snosi vlasnik vozila a samu radnju izmještanja vrše uposlenici Javnog preduzeća Parking servis d.o.o. Zenica, koje raspolaže specijalnim vozilom za izmještanje vozila.

U slučajevima kada su vozila parkirana na javnom parkiralištu uz naplatu, kao i rezervisanim parking prostorima, Javno preduzeće Parking servis d.o.o. Zenica samostalno vrši izmještanje vozila shodno utvrđenim nadležnostima.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK

DAKLE, Parking servis ne izmješta vozila sa svojih parkinga u saradnji sa policijom, te kao takvim NE MOŽE SE ni pozivati na nadležnost policije.

NA KRAJU, EVO ŠTA NIJE ODGOVORIO JP PARKING SERVIS

Po Zakonu o slobodi pristupa informacijama, JP Parking servis je MORAO odgovoriti na naš upit odmah, a najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od dana primanja upita – emaila na sve službene email adrese, direktora, pomoćnika direktora, uprave, servisa… Do danas, dakle 19 dana kasnije nisu odgovorili na upit. Pitali smo ih i gdje će potrošiti 15.000 KM za medijsko obraćanje, ako nisu platili ni obavještenje o dva nova parkinga ili BAREM promjenili informaciju na svojoj web stranici.

TEKST UPITA JP PARKING SERVIS –

 

 

 

 

 

 

 

 

Od strane više naših čitalaca obavješteni smo o promjeni načina naplate parkinga na lokalitetu Pišće. Također, rečeno nam je da osim postavljenog uređaja ne postoji drugo obavještenje da se parking sada ne plaća radniku, nego na automatu, što, morate priznati, nakon godina korištenja na jedan način, nije dovoljno uraditi uklanjanjem kioska.Također, iako na uređaju koji se nalazi na lokaciji stoji da prekršaj parkiranja u vidu neisticanja računa ili prekoračenja roka rezultira BLOKADOM točka, neki od njih suočili su se sa odvoženjem “paukom”, što uzrokuje nekoliko puta veće troškove. Dodatno, nije im dozvoljeno da preuzmu svoje vozilo do izmirenja svih troškova, što je u ranijim slučajevima zvanično ocijenjeno kao kršenje Evropske opće konvencije o ljudskim pravima, Zakona o stvarnim pravima i Zakona o obligacionim odnosima FBiH.

S tim u vezi, a zbog više upita postavljamo nadležnim sljedeća pitanmja, te vas molimo za promptni, hitan odgovor u pismenoj formi. Unaprijed zahvalni. Napominjemo da zbog više upita i interesa javnosti, ukoliko budete oklijevali sa odgovorom, odnosno ignorisali upit, zadržavamo pravo objave obraćanja građana, te javno objavljivanje ovog Upita, u očekivanju vašeg odgovora, ako i javni upit vašoj upravi, te Gradskoj upravi, kao i Gradskom vijeću, kao nadležnim za vaš rad. Nadamo se, kao i do sada, da će vaša ekspeditivnost i brz odgovor pomoći da građani steknu pravu sliku i informacije o onome što se događa –

Pitanja su:

1. Građani su nas obavjestili da ste promijenili način naplate na lokalitetu Pišće, a da o tome ne postoji jasna naznaka, fizička zapreka ili druga oznaka o automatizovanom načinu naplate. da li JP namjerava da ubuduće javno, jasnije i transparentno obavještava javnost putem objava u lokalnim medijima i barem na svojoj web stranici o promjenama i novostima ovog tipa.

2. Na uređaju na lokalitetu Pišće navedeno je da se 20 KM plaća deblokada vozila u slučaju prekoračenja roka ili neisticanja karte. Umjesto toga, građani su suočeni sa višestruko većem trošku, zbog odvoženja “Pauk” vozilom”. Da lis e time vozači dovode u zabludu, odnosno krše propisi.

3. Iz razgovora sa radnicima građani su saznali da su “blokiranja” točkova prestala kao vid zaustavljanja vozača, jer su ocijenjeni od relevantnih organa kao NEZAKONITI. Da li vam je poznato da je također NEZAKONITA praksa JP da fizički onemogući vlasnika da vozilo izveze iz kruga JP dok ne izmiri sve obaveze. Na to ukazuje više propisa i zakona, kako FBIH, tako i preuzetih od strane evropskih institucija. To se čini i logičnim, jer ako ne možete “zaključati” vozilo na parkingu, zašto bi vam to bilo dozvoljeno na udaljenoj lokaciji, daleko od očiju javnosti.

4. Vezano za prethodno pitanje, je li vam poznato da je prije više godina, građanin koji je pokušao da izveze automobil, bio zaustavljen od strane dežurnog policajca i vašeg radnika, te da je nasilno probio ogradu, povrijedivši policajca. U sudskom sporu kojeg je pokrenulo vaše preduzeće i MUP ZDK građanin je OSLOBOĐEN KRIVNJE jer je više puta u prisustvu svjedoka upozoravao da je neustavno da neko zadržava tuđu imovinu, te da postoji jasan način naplate dugovanja i kazne.

5. Osim na Pišću, naplata automatizovanim uređajima i praksa odvoženja parkiranih vozila na svoj depo je započeta na lokalitetu Fra Ivana Jukića, po istom receptu. Na tom lokalitetu, uređaj je još “skriveniji”, te ukoliko se blizu njega parkira kombi ili SUV vozilo praktično “nevidljiv” korisnicima. Zar nije logičnije da se parking automat postavi na POČETKU lokaliteta koji se naplaćuje, da ga vozač ne može “promašiti”, te da se postave JASNE I VIDLJIVE oznake?

 

 

 

 

 

 

 

6. Na vašoj internet stranici posljednja AKTUELNOST je iz aprila, vezana za naplatu usljed pandemije. Je li moguće da JAVNO PREDUZEĆE nije JAVNO objavilo promjenu načina naplate parkinga na jednoj, te uspostavu NAPLATE na drugoj lokaciji. Koliko nam je poznato, to niste učinili ni putem elektronskih lokalnih medija.

7. Da li za uspostave novih parking mjesta TREBATE I MORATE pridobiti dozvolu Gradskog vijeća ili Gradonačelnika, te postoji li takva Odluka za parking lokaciju Fra Ivana Jukića? Koliko nam je poznato iz medijskih objava, taj lokalitet je većinski (60 posto) renovirala JU Dom zdravlja, a manjinski Grad Zenica. Da li je i ako jeste, donesena odluka te zašto nije pružena javnosti na uvid, o početku naplaćivanja parkinga na toj lokaciji, te zašto javnost nije o tome obavještena.

8. Na osnovu Odluke o osnivanju Javno preduzeće J.P. “Parking servis” d.o.o. Zenica upravlja sa ustupljenim parking mjestima, koji su javno dobro Općine Zenica. Postoje li takve odluke i ako postoje, zašto nisu objelodanjene javnosti. Da li vaše lokacije za parkiranje odobri neki nadležni organ, barem komisija, obzirom da su parkinzi iscrtani tik uz “zebre”, što je u suprotnosti sa Zakjonom o sigurnosti saobraćaja.

9. Šta je sa uvođenjem SMS plaćanja putem dominantnog ili dominantnih GSM operatera, online aplikacijom ili sličnim sistemima, koji već duže vrijeme funkcioniraju i u manjim sredinama od Zenice i ne predstavljaju, tehnički “špansko selo”, nego olakšanje građanima, a i JP.

10. Da li vam je poznato da kao Javno preduzeće trebate po Zakonu da svoje akte, uključujući Poslovnik o radu, pravilnike i Cjenovnik (javno objavljen onaj iz 2017.)

11. Vezano za većinu prethodnih pitanja, u posljednjoj javnoj Odluci, koja je objavljena, a to je Odluka o izuzimanju od Javnih nabavki – navedeno je – da ćete za usluge medijskog objavljivanja oglasa, konkursa, saopćenja, čestitki… utrošiti 15.000 KM, što je otprilike kao za grijanje i sve druge komunalne usluga zajedno – za cijelu godinu! Ukoliko je taj navod tačan, a trebao bi, jer nema objavljenog povlačenja te Odluke, kako je moguće da u ličnim i telefonskim kontaktima sa građanima – klijentima vaši zaposlenici kažu da NISU DUŽNI i da preduzeće NE OBJAVLJUJE bilo šta u medijima. Da li ste onda za osam i po mjeseci ove godine utrošili bilo šta od navedenih sredstava i ako jeste – za što, obzirom da niste za obavještavanje građana o promjeni i novim vašim uslugama.

Postoji još niz otvorenih pitanja, ali ovaj put ćemo se skoncentrisati na ovu, trenutno najaktuelniju oblast. Poštovani direktore i saradnici, molimo vas da u interesu javnosti što prije dobijemo odgovore na ova pitanja, koja ćemo prenijeti u cjelosti.

Srdačno, redakcija Zenicabloga

Vjerujemo da će nadležni IZGOVOR potražiti u pandemiji novog koronavirusa ili sličnoj gluposti, ali naglašavamo da je svim Zeničanima, pa i nama, jasno i vidljiva aktivnost u krugu Parking servisa, pa i dolasci i odlasci na posao i sa posla zvaničnika koji “nemaju vremena” da odgovore javnosti ja postavljena pitanja. Ako nemaju vremena za medij koji je, uzgred, u više navrata objavljivao BESPLATNO njihove oglase i obavjesti, kako će imati za “obične” građane.

Bahatost nadležnih u ovom JP zabilježena je već ranije, kad su “na tapetu” bile tzv. vinjete, kad su se odvažili da saopćenjem za javnost ustvrde da “njih ne obavezuje odluka tamo nekog Gradskog vijeća”, pa ni Ustavnog suda, nego samo njihove i odluke Gradske uprave. Zato ćemo, ukoliko nam ponukani objavom ovih pitanja javno, ne odgovore na email sa kojeg su dobili upit, ista pitanja upravo poslati njihovim poslodavcima, gradskoj upravi i Gradskom vijeću. Ipak, temu ćemo “zamrznuti” od 15.10. do 15.11. da naš zahtjkev da se preduzeće po zakonu i korektno ophodi prema građanima, ne bi koristile političke stranke ZA ILI PROTIV u doba predizborne kampanje.  Kakav god bio “sastav” poslodavaca ovog JP nakon 15.11. smatramod a svako JP mora ima kontinuitet LEGALNOG RADA, a ovo što se čini sa odvoženjem, pa potom ZADRŽAVANJEM vozila građana, nije u skladu sa zakonom.

U OČEKIVANJU NASTAVKA OVE PRIČE, JAVITE NAM VAŠA ISKUSTVA SA SLUŽBENICIMA OVOG ALI I DRUGIH JAVNIH PREDUZEĆA – NE ZABORAVITE POENTU NA POČETKU PRIČE – ONI SU, TREBALI BI BITI, NA TIM MJESTIMA, ZBOG NAS, A NE OBRATNO.

 

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno