Info

Ispitivanje javnog mnijenja na Zapadnom Balkanu pokazalo snažnu podršku za EU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ispitivanje javnog mnijenja na Zapadnom Balkanu pokazalo snažnu podršku za EU – Najnovije istraživanje za Zapadni Balkan, koje je proveo Centar za anketna istraživanja Međunarodnog republikanskog instituta, otkriva podijeljena mišljenja o Sjedinjenim Američkim Državama kao ekonomskom i političkom partneru, ali i entuzijazam za jačanje veza sa Evropskom Unijom (EU). Ispitivanje je sprovedeno u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

„Uprkos naporima Kine i Rusije da izvrše uticaj na Zapadnom Balkanu, ovo istraživanje pokazuje da mnogi u regionu vide svoje interese na Zapadu“, rekao je direktor Međunarodnog republikanskog instituta za Evropu, Paul McCharty. „Stalna podrška Sjedinjenih Država i EU u jačanju demokratije širom regiona presudna je za konsolidaciju ovog pozitivnog trenda i omogućavanje ovim zemljama da se odupru napadima autoritarnih sila.“

Na pitanje o tome ko su najznačajniji ekonomski partneri, javnost je bila podijeljena. Većina ispitanika na Kosovu (94%) je navela SAD, u odnosu na samo 13% u Srbiji koji dijele to mišljenje. Velika većina u Srbiji navela je Rusiju (73%) i Kinu (71%) kao najznačajnije ekonomske partnere. Većina ispitanika na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji smatra SAD najznačajnijim političkim partnerom, kao što misli i većina u Crnoj Gori. U BiH i u Srbiji, procenat onih koji SAD vide kao ključnog političkog partnera je manji (29% i 15%).

Entuzijazam za članstvo u EU je na visokom nivou: Upitani kako bi glasali da se sutra održi referendum za članstvo u EU, većina u svim državama je odgovorila da bi glasali za. Na Kosovu, velika većina (93%) podržava pristupanje, a značajan procenat u BiH (76%) i Sjevernoj Makedoniji (74%) također bi glasale za ulazak u EU.

Uprkos ovim pozitivnim nalazima, evidentna je zabrinutost zbog dezinformacija u svim državama, što ukazuje da lažni narativi od strane zloćudnih aktera predstavljaju trajni problem na Zapadnom Balkanu. Većina u BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji se složila da su progrešne ili lažne informacije u medijima ili „vrlo“ ili „donekle“ problematične za njihove zemlje. Nadalje, većine u svih pet zemalja navele su da se susreću u medijima sa pogrešnim ili lažnim informacijama bilo „svakodnevno“, „skoro svakodnevno“ ili „nekoliko puta sedmično.“

„Sa velikom količinom dezinformacija koje kruže Balkanom, a potiču od autoritarnih sila poput Kine i Rusije, ohrabruje činjenica da građani Balkana prepoznaju problem koji predstavlja ovaj fenomen“, rekao je McCharty. „Pandemija COVID-19 učinima je pristup pouzdanim informacijama važnijim nego ikad – podvlačeći vitalni značaj borbe protiv dezinformacija na Balkanu i širom svijeta.

Metodologija

Istraživanje je za potrebe Međunarodnog Republikanskog Instituta sprovela agencija Ipsos BiH, u periodu od 2. februara do 6. marta 2020. godine. Podaci su prikupljeni putem ličnih intervjua u svakoj od uzorkovanih zemalja sa stopama odgovora od 50 do 80 posto koristeći višestepenu stratifikaciju proporcionalnu distribuciji stanovništva. Veličina uzorka po zemljama varira između n=966 i n=1.517, a margina greške se kreće od 2.5 do 3.2. Istraživanje je omogućila Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno