Info

Islamska zajednica podupire privredu BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini postaje važan faktor u jačanju domaće privrede. Ekonomski projekti koje IZ vodi u posljednjih nekoliko godina naročito su doprinijeli ekonomskom osnaživanju bošnjačkih povratnika u Republici Srpskoj.

U 2014. godini IZ je od povratnika otkupila više od 2.000 kurbana, a u 2015. godini broj otkupljenih grla ovaca i goveda od povratnika iz RS mogao bi biti i veći. Iz udruženja koja se bave povratkom raseljenih lica u RS objašnjavaju kako Bošnjaci u RS najčešće žive od poljoprivrede, jer teško dobivaju poslove u kompanijama iz ovog entiteta BiH, pa im je siguran plasman onoga što proizvedu na njihovim imanjima jedan od najvažnijih prioriteta za opstanak na ognjištima.

Od 2012. do danas Vakufska direkcija BiH kultivisala je više od 50.000 metara kvadratnih vakufske imovine, koje su zasadili voćem.

Dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije BiH kazao je ranije kako će Direkcija u narednih nekoliko godina imati pod zasadima voća stotine dunuma, odakle će se proizvoditi i izvoziti tone voća.

A, da se Islamska zajednica BiH počela ozbiljno baviti potporom bh. privrede govori i činjenica da je osnovan Fond u koji građani mogu uplatiti novčana sredstva, a iz kojeg će se finansirati podizanje novih zasada voćnjaka na vakufskoj imovini širom zemlje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno